6 SENS Aktualité (19.5. 2011)

19. květen 2011

Vladimír Merta natočil desku s kapelou – Východočeská galerie má nového ředitele - Nová deska Swordfishtrobones vyjde i ve světě

Teprve čtvrté řadové album vydal písničkář Vladimír Merta, který se v posledních letech věnoval spíše filmové hudbě a spolupráci s mezzosopranistkou Janou Lewitovou. Desku Ponorná řeka nahrál Merta se členy kapely ETC, se kterou v posledních letech občas spolupracoval v době zdravotní indispozice Vladimíra Mišíka. Na album byl někdejší repertoár skupiny Dobrá úroda a vznikly i další písně, vybrané Mertou i hudebníky z ETC. Album bylo pokřtěno včera v Paláci Akropolis, kde rovněž Merta oslavil 65. narozeniny.

Novým prozatímním ředitelem Východočeské galerie Pardubice se stal Petr Pucandl. Do funkce nastoupil po Simoně Vladíkové, která kvůli sporům s Pardubickým krajem rezignovala na svou pozici. Petr Pucandl byl v minulosti ředitelem Dostihového spolku Pardubice, proto příliš nepřekvapuje, že jednou z věcí, které by rád v galerii viděl, je nějaká pěkná výstava spojená s koňmi a dostihy. Dovolíme si upozornit, že dalšími pardubickými symboly jsou hokej, Fanda Zeman a AFI palác, i ty by si jistě nějakou pěknou výstavu zasloužili.

Zajímavého úspěchu dosáhla brněnská kapela Swordfishtrombones, která se nedávno připomněla skvělým albem Aftertaste. Právě to by mělo na podzim tohoto roku vyjít i v zahraničí. Pokračuje kytarista Karel Krtička.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.