nEUron: Politika, literatura, školství

20. únor 2015

Každých čtrnáct dní vám v pořadu Rentgen nabízíme rubriku nEUron, na které spolupracujeme s mezinárodním rozhlasovým projektem Euranet. I tentokrát jsme připravili tři reportáže s evropskou tematikou.

Jakým způsobem uvažují o postavení České republiky ve světě lidé, kteří ovlivňují tvorbu české zahraniční politiky? Co je podle nich českým národním zájmem? Jakou budoucnost předpovídají EU? Koho tito lidé považují za klíčové partnery ČR v Evropě? Na tyto otázky se zaměřil výzkum Asociace pro mezinárodní otázky, který je prvním podobným projektem v českém prostředí. Vedoucím průzkumu byl Jakub Eberle. Pro nEUron Radia Wave s ním pořídila rozhovor Ivana Veselková.

Česko-německé vztahy jsou vnímány jako jedna z priorit české zahraniční politiky. V rámci EU je Německo naším nejvýznamnějším obchodním partnerem. V rámci této skutečnosti jsou někdy trochu upozaďovány vzájemné kulturní vztahy, které mají dlouhou historickou tradici. Pražský literární dům autorů německého jazyka se snaží připomínat a oživovat tradici tzv. česko-německé literatury.

V posledním příspěvku dnešního nEUronu jsme nabídli informace o aktuální zprávě Evropské komise, která představuje náklady na univerzitní vzdělání v jednotlivých evropských zemích. Reportáž redaktorky slovinského rozhlasu Ivany Unuk přeložila Zuzka Rejchová.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.