Nikolaj Semjonovič Leskov: Kejklíř Pantalon (1-5)

12. říjen 2007

Rozverné vyprávění o poustevníkovi Pantalonovi, který se nakonec stal kejklířem, vzniklo originálním zpracováním příběhu, který autor našel ve středověké sbírce byzantských legend a mravoučných historií. Četbu na pokračování natočila Markéta Jahodová, účinkují Jan Šťastný, Karel Pospíšil, Bořivoj Navrátil, Jaromír Meduna a další herci.

Nikolaj Semjonovič Leskov (1831-1895) byl mladším vrstevníkem velikánů ruského písemnictví - Dostojevského, Tolstého, Turgeněva, Gončarova - zůstal však, možná neprávem, v jejich stínu, nikdy svými díly nedosáhl takové slávy jako oni. Zvlášť intenzívně se zajímal zejména o lidové řemeslníky (Krchňa, Dovedný vlásenkář, Zapečetěný anděl), jež považoval za nedoceněné umělce. Zdá se, že Leskov byl a je více než čtenáři ceněn kritikou. Ta po zásluze vyzvedá zejména Leskovovo stylistické a vypravěčské mistrovství, ústrojné využívání různých vrstev hovorového jazyka, formální dokonalost, bezpečnou znalost sociálního prostředí a lidí, o nichž psal, originální smysl pro humor, inklinující často ke grotesce.

Nejprve v úřednické službě, pak jako zástupce obchodní společnosti Leskov hodně cestoval po Rusku i po Evropě. Několikrát byl i v Čechách, jezdil na léčení do Mariánských Lázní, v Praze měl mezi literáty několik přátel.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.