Od úzké špičky bot se můžete dopracovat až k patní ostruze. Ta se tvoří z přetížených svalů plosky

9. duben 2024

Fyzioterapeutická radioporadna, protože naším hostem je Filip Mráz z REHA Centra v Hradci Králové. Práce fyzioterapeuta samozřejmě zahrnuje spoustu témat, takže my jsme si dnes vybrali jedno konkrétní a tím je patní ostruha. Léčbu, prevenci i příčiny, to bychom chtěli stihnout probrat. 

Patní ostruha. Pojďme rovnou k tomu, protože na první pohled tohle onemocnění není úplně vidět. Jak je to?
Přesně tak, na první pohled to většinou nejde vidět. Samozřejmě potom v pokročilejší fázi, když už je patní ostruha chroničtější, tak tam vzniká chronický zánět, který se může na povrchu projevit zvýšenou lokální teplotou a zarudnutím, takže si toho lidé mohou všimnout.

Filip Mráz ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ale první známka, kterou se problém projeví, je ostrá píchavá bolest, většinou po nějaké námaze. Nebo tzv. ranní startovací bolesti, kdy se lidé třeba 5 či 10 minut rozchází, než se to zlepší. To jsou první příznaky patní ostruhy.

Tělo nefunguje rozložené na části, ale jako celek. Řetězí se to od špatného držení těla až dolů, kde se tvoří cílová patní ostruha.
Mgr. Filip Mráz, fyzioterapeut

Je to tedy nějaký nárůstek?
Ano, je to kostěný nárůstek, který se ale tvoří postupně, nevznikne během několika dnů nebo týdne. Vzniká z důvodu dlouhodobého přetěžování vazivového a svalového aparátu v oblasti úponů na patě. Tam potom vzniká tzv. ischemický zánět, což je zánět z nedokrvení a nedokysličení. V místní tkáni dochází ke zhoršené látkové výměně, vzniká zánět, ten bolí a zhoršuje samotnou patní ostruhu.

Čtěte také

Příliš nebo špatně běháme? Nebo máme špatné boty?
I od špatné obuvi to může nastat, ale většinou jsou tam různé další disbalance, který se s tím mohou pojit. Ale nevhodná obuv, ať už úzká špička nebo tvrdá nepoddajná stélka či špatný tvar stélky, může být příčinou. Protože každý máme chodidlo nastavené trošku jinak, tedy správná obuv je první a důležitá věc.

Potom druhou příčinou může být nestabilita v oblasti kotníků, kolene nebo kyčlí. Tedy může se to řetězit, z vyšších segmentů, třeba i od špatného držení těla v oblasti zad, ramenou a pánve, až dolů do paty, kde se pak tvoří cílová patní ostruha.

Úzká špička boty má vliv na patu?
Tělo obecně nefunguje rozložené na jednotlivé části, ale jako celek. To znamená, když je úzká špička boty, tak jsou jinak rozložené biomechanické síly na noze, tím pádem se jinak stáčí prsty, jinak se zapojují svaly na klenbě a jinak je postavena i patní kost jako taková. Uhýbá kotník a koleno a už to jede jako takový zachovaný kruh.

Důležitý je klidový režim, trošku odpočinout nohám. Mazat mastí můžete, ale neléčí to onu primární příčinu, proč pata bolí.
Mgr. Filip Mráz, fyzioterapeut

Takže už od špičky bot, od kladívkových prstů se potom můžete dopracovat až na patní ostruhu. Tvoří se na základě přetížených svalů na plosce nohy.

Čtěte také

Nějaké masti proti bolesti lze použít? Spíše ale asi řeší onu bolest a ne patní ostruhu jako takovou.
Samozřejmě jsou i případy, že si tam někteří lékaři troufnou píchnout obstřik, což je většinou nějaký kortikosteroid, který má potlačit onu zánětlivou složku a imunitní reakci těla na to, aby se tam zánět tvořil. Ale to se nám většinou u patních ostruh příliš nevyplatilo, spíše se to ještě zhoršilo.

A my jsme potom na dobu minimálně šesti týdnů limitovaní, že ani do toho nemůžeme pouštět přístroje, které bychom chtěli, protože bychom mohli tu tkáň ještě více porušit, a to by bylo prostě kontraproduktivní.

Ale masti proti bolesti lze použít?
Lze. Je to taková první pomoc. Ale důležitý je klidový režim, trošku odpočinout nohám. Mazat nějakou mastí, která obsahuje ibuprofen, to samozřejmě můžete. Existují různé spreje, který mají anestetické účinky, že tu patu potom pacient necítí, ale neléčí to onu primární příčinu, proč pata bolí. Je to spíše jen taková malá náplast.

Jsou různé typy patních ostruh, jaké je vhodná léčba a existuje také nějaká prevence? Vše se dozvíte v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.