Odlehčený waldorf salát
Waldorfský salát patří mezi klasické saláty. Tradičně se ochucuje dresinkem z majonézy, ale můžete připravit i lehčí variantu. Svůj recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- 1 menší celer
- 1 větší jablko
- hrst vlašských ořechů
- ½ hrsti rozinek
- citronová šťáva
- stévie
- sůl
- pepř
Celer a jablko oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky. Zakápneme citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Přidáme sekané vlašské ořechy a rozinky, osolíme, opepříme a případně zakápneme několika kapkami stévie.
Místo majonézy vyzkoušíme lžičku olivového oleje, nebo vlašského oleje. Necháme chvíli proležet v ledničce.
Související
-
Caesar, caprese, waldorf, coleslaw, nicoise. Vyzkoušejte slavné saláty
Pro saláty existuje nepřeberné množství kombinací. Některé jsou ale skutečně osvědčené. Zorientujte se ve známých salátech a zkuste si je v létě připravit.
-
Salát z červené čekanky a hrušek
Čekanka zajišťuje v žaludku a střevech lepší zužitkování potravy a především detoxikaci. Tuto zeleninu můžete využít pro přípravu salátu.
-
Grilovaný a pestrý salát
Grilování nemusí být vždy spojeno jen s uzeninami a masem. Velmi chutná je také na grilu upravená zelenina. Zkuste ji opéct podle receptu kulináře Petra Stupky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.