Okurková detoxikační polévka

Velice zdraví prospěšnou zeleninou jsou okurky. Vyženou parazity z vašeho těla a dokáží účinně bojovat proti migréně. Pro detoxikaci je skvělá okurková polévka. Recept na ní nabídla v pořadu Přírodní lékárna Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • 1-2 oloupané okurky (je možno použít i jednu malou cuketku)
  • 1-2 polévková lžíce pokrájené cibule
  • 1 oloupané avokádo
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • ¼ čajové lžičky mořské soli
  • ¼ čajové lžičky chilli papričky
  • špetka kajenského pepře
  • 1 šálek vody
  • sladká paprika na dozdobení

Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru. Sůl a chilli můžeme přidávat postupně podle chuti.

Dozdobíme špetkou sladké papriky nebo jejími grilovanými kousky. Můžeme vyzkoušet i variaci se stroužkem čerstvého česneku.

Máte-li v oblibě husté zeleninové krémy, vynechte šálek vody a získáte husté okurkové pyré, které je možné použít i jako přílohu k hlavnímu chodu, například plátku tresky.

Související

  • Okurky pomohou proti migréně, zkuste okurkovou detoxikační polévku

    Je známo, že okurky mají odvodňovací účinek, který pomůže od otoků po přesolené večeři nebo alkoholu. Málokdo však už ví, že byly okurky využívány proti bolestem hlavy.

  • Jarní quinoa

    V obchůdcích se zdravou výživou již zdomácněla quinoa. Tip na využití této velice výživné suroviny dala v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.

  • Zlaté mléko

    Elixírem zdraví je zlaté mléko. Obsahuje totiž koření, díky kterému detoxikuje játra, zvyšuje imunitu a likviduje záněty. Recept připomněla Štěpánka Kutišová.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.