Mrakoplaš a Míra Ošanec – pohodový bluesový folkrock

13. říjen 2017

Skupina Mrakoplaš vznikla v roce 1995 původně jako folkrocková kapela a stejně, jako se měnilo personální obsazení skupiny, měnilo se i zaměření a styl, o kterém (pro žánrové škatulkáře) dnes můžeme říct, že je to blues i folkrock.

Že kapela patří nejen na bluesová pódia, například festivalu Blues Alive v Šumperku, ale i na folková, dokazuje účast Mrakoplaše na folkových festivalech a soutěžích. V roce 1998 tak kapela oslavila zisk Porty v kategorii folk, účast a ocenění na festivalech Okolo Třeboně nebo Zahrada v Náměšti na Hané.

Díky její kvalitě si tvorby Mrakoplaše všimli i v České televizi, která kapele umožnila natočení videoklipu, a rozhlasoví posluchači kapelu ocenili vítězně svými hlasy v soutěži pořadu Zvukový portýr ČRo Sever.

Za dobu své existence vydala skupina CD a vinylové desky Mrakoplaš (1999), Děti této noci (2010), Změnila ses (2014) a Hlídač (2016).

Spolu s klubem Terryho Pratchetta začala skupina pořádat benefiční koncerty na podporu výzkumu léčby Alzheimerovy choroby. Spisovatel Terry Pratchett (jako duchovní otec čaroděje Mrakoplaše) sám Alzheimerem trpěl, a tak se kapela rozhodla přispět na dobrou věc. Peníze ze vstupného a dražby raritních předmětů věnovala AD Centru, které se bojem s touto chorobou dlouhodobě zabývá.

Mrakoplaš v Olomouci (Mirek Ošanec)

Jako host se začal na koncertech objevovat Mirek Ošanec, který je legendou severočeské akustické scény a hrál ve formacích A hosté, Jen Tak nebo Krakatit Kapitána Kida. V současné době vystupuje hlavně s triem Stráníci, se kterými byl i hostem Koncertní středy ČRo Olomouc.

Mrakoplaš hraje a zpívá ve složení: Pavel Lipták – kytara, zpěv, Martin Kalenda – kytary, zpěv, Petr Vrabec – foukačka, zpěv, Pavel Douša – bicí, zpěv, Petr Maršík – baskytara.

Mrakoplaš v Olomouci

Více fotografií z koncertu najdete na naší facebookové stránce.

autor: Sandy Nosek

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.