Nová syntéza zazní v plném obsazení na Korunní pevnůstce

9. září 2015

Jedinečný projekt, který patří k milníkům naší rockové hudby, znovu ožije po více než 40 letech! Český rozhlas Olomouc připravil na 9. září koncert, na kterém zahrají společně Blue Effect a Rozhlasový Big Band Gustava Broma vpravdě legendární Novou syntézu.

„Přišli tehdy na náš koncert, nahráli ho a Kamil Hála z Jazzového orchestru Československého rozhlasu k té naší muzice dodělal úžasná jazzová aranžmá, takže jsme nic neslevili ani my, ani oni. Za pár dní se vše nahrálo a dvakrát jsme si společně zahráli na jazzových festivalech v Praze,“ dodal Hladík.

Nová syntéza i s velkým jazzovým orchestrem není k vidění každý den

„Jde o více než hodinový program, který takto budeme hrát vlastně teprve počtvrté. Počtvrté od doby vzniku, to vychází jednou za deset let. Tak přijďte,“ usmívá se jako sluníčko ikona českého rocku.

První deska Nové syntézy byla čistě instrumentální i kvůli době svého vzniku. Nejtužší normalizace nedávala prostor zpívaným skladbám. „Zpívané slovo v tom tehdejším pogromu na český rock bylo nemyslitelné, to dnes už nikdo nepochopí,“ myslí si Radim, který ale nepřestal usilovat o možnost nahrání kompozic včetně textů.

Po pár letech se atmosféra přece jen uvolnila. Sice Eduard Pergner si musel změnit jméno na Boris Janíček, aby mohl psát, ale už to šlo. V roce 1974 vyšla dlouho očekávaná dvojka a byla zase ještě o kousek dál. „Dvě skladby se trochu prolínají, ale jen minimálně,“ přiznává Hladík.

K úspěchu Nové syntézy 2 svým vokálem výrazně přispěl také Lešek Semelka. „Lešek byl tehdy ve vrcholné životní formě, od té dobu už nikdy nezpíval jako tehdy. Chceme ale zachovat maximální věrnost, včetně trojhlasů. Proto máme navíc Ivu Marešovou, která podpoří vokální sekci,“ slíbil Radim.

Big Band Gustava Broma

Blue Effect a Rozhlasový Big Band Gustava Broma zahrají Novou syntézu ve středu 9. září 2015 na Korunní pevnůstce v Olomouci. Areál bude otevřen od 17:00 hodin, jako předkapely vystoupí prog-rockoví Personal Signet /17:30 hod/ a Split Bearing /18:30 hod/.

Vstupné je 44,- Kč, předprodej v recepci Českého rozhlasu Olomouc na Horním náměstí 21. Koncert se koná za každého počasí.

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.