Oscarová Markéta Irglová učarovala svým vystoupením naprosto všem

3. červenec 2016

Neskutečný, nadpozemský zážitek prožila šťastná stovka přítomných ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc. Poslední Koncertní středa před prázdninami nabídla vystoupení Markéty Irglové a islandského písničkáře Svavara Knútura.

Přestože stojí na prahu třicítky a stala se matkou, pořád v ní zůstává ta valašská Popelka se zdánlivě plachým chováním. Až do okamžiku, než usedne za piano a začne zpívat. Nespustíte z ní oči, uši se utápí v oceánu tónů vytvářených paradoxně jen pianem a nebeským hlasem.

Je úplně jedno, jestli zpívá už na začátku 70. let Elvisem Presleyem natočenou skladbu "And I Love You So", nebo kteroukoli ze svých skladeb. Všechny neuvěřitelně křehké, v pomalejším tempu, ale ani na zlomek okamžiku se nenudíte.

I díky mateřským povinnostem sporadicky koncertující Irglová si vystoupení v horkém, až nedýchatelném vzduchu neklimatizovaného studia zjevně užívala stejně jako posluchači. Finále navíc obstarala oscarová hitovka Falling Slowly.

K parádnímu zážitku přispěl i prakticky neznámý Svavar Knútur. Charismatický islandský písničkář dokázal, že na malém ostrově mají velký smysl pro melodie, zcela volně přecházel z mateřštiny do angličtiny a posluchač se tetelil blahem.

Svavar Knútur

Výjimečnost pak prokázal ve finále koncertu, kdy si při "Falling Slowly" musel vypomoct napsaným textem. Přesto jeho duet s Markétou byl natolik procítěný, že zaváháte, zda to není lepší než originál. Poslechněte si a podívejte se na YouTube.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.