Písničkářský talent ze severu Moravy. To je René Souček

18. květen 2016

K řadě výtečných písničkářů na severní Moravě patří také René Souček z Frýdku -Místku, který svou tvorbou, její interpretací a šíří záběru patří k tomu nejlepšímu, co u nás můžeme slyšet. Přesvědčili jsme se o tom ve středu 11. května v další Koncertní středě Českého rozhlasu Olomouc.

Recitál Reného Součka v náhradním termínu za zrušený loňský prosincový koncert, kdy krátce před vystoupením písničkář kvůli ztrátě hlasu nemohl zpívat, dopadl ke všeobecné spokojenosti na výtečnou.

Se svým stálým hudebním partnerem, hráčem na jembe a cajon, Markem Hlostou, ale v jedné písni i přizvaným hostem, Lubošem Vaňkou ze skupiny Kofe & Vlna, dokázali zaujmout a pobavit zaplněný sál velkého studia.

René se předvedl nejen jako výborný kytarista a schopný textař, ale i jako výtečný hráč na tenorové ukulele, tedy nástroj v našich zemích a ve folku zvláště ne příliš na této úrovni používaný.

Různorodými písněmi, od zadumané generační výpovědi přes satiru až po rozverné písničky, které díky jeho slezskému přízvuku dodávají písním na autentičnosti a zajímavosti, bavil René Souček diváky v téměř 80 minutovém koncertě a byl milým překvapením pro ty, kteří jej doposud neznali.

autor: Sandy Nosek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.