Skupina Z HECU volně navazuje na bigbítové písničkářství 60. let

5. duben 2017

Velkým překvapením je v posledních třech letech působení pražské folk-rockové skupiny Z HECU na festivalech, přehlídkách a soutěžích. A zajímavé je to proto, že se jedná o zbrusu novou kapelu, která chce soutěžit a to ne bez úspěchu. Ve středu 12. dubna zahrají živě v Českém rozhlase Olomouc.

Skupina Z HECU vznikla v roce 2013, když její kytarista, frontman a textař Marek Kuta chtěl hrát své písničky s kapelou, která by připomínala bigbítové písničkářství 60 let.

Na jaře 2014 se kapela přihlásila na pražské kolo festivalu PORTA, odkud si odnesla cenu diváků.

Kapela začíná pravidelně koncertovat a jejich vstup na pražskou folkovou scénu znamenal i nabídku, na natočení svého debutového alba, které oficiálně vyšlo v prosinci 2014.

V roce 2015 obhájili na pražském kole Porty cenu diváků , celkové vítězství, které znamenalo postup do finále interpretační části soutěže v českém finále v Řevnicích a autorskou cenu za písně Dorset street a Vzkaz pro cizí planetu, které tak postoupily do finále autorské soutěže Mezinárodní Porty v Ústí nad Labem.

Z Porty 2015 z Řevnic si odvezli zvláštní ocenění. Loni byla skupina Z HECU pozvaná do soutěže 41. Mohelnického dostavníku, kde získala 1. místo v soutěži, zároveň 1. místo v anketě diváků a Cenu Českého rozhlasu Olomouc, kterou bylo také pozvání k další Koncertní středě.

Skupina Z HECU zahraje ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc ve středu 12. dubna 2017 od 20:00 hodin, za vstupné 50,- Kč.

autor: Sandy Nosek

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.