Spolektiv hraje skvělý autorský folk

8. březen 2017

Po osmnáctileté pauze se v roce 2013 vrátila na folková pódia jihočeská skupina SPOLEKTIV, když vznikla ze studentů Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích už v roce 1988.

Na zatím dvou vydaných albech ...a ticho v sobě (1994) a Dej mi tvar (2016) včetně profesionálních záznamů na YouTube můžeme sledovat vývoj původně studentské folkové party a její okouzlení ze společného zpívání a muzicírování.

Skupina se věnuje výhradně zpívané autorské hudbě s prvky rocku, folk-rocku, ale i jazzu. Jsou velice zdatní instrumentalisté, a tak na koncertech i z nahrávek můžeme slyšet převážně akustické nástroje s použitím klasických kytar a šestistrunných baskytar, dechových nástrojů, perkusí, etnických nástrojů i moderních industriálních nástrojů a přístrojů.

Před dlouholetou pauzou vystupovali v klubech i na velkých folkových festivalech (Porta, Zahrada Strážnice, Prázdniny v Telči, Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou, Horácký džbánek Žďár nad Sázavou, Folková růže Jindřichův Hradec, Olomoucký tvarůžek), když v roce 1993 získali v Brně interpretační Portu.

Hrají ve složení: Renata Švecová – zpěv a perkuse, Jarda Hnízdil – zpěv, kytara, akordeon, Martin Jančura – zpěv, kytara, perkuse, saxofon, Tonda Vidlák – saxofony, klarinet, flétny, dechový syntezátor, Jirka Regásek – baskytary

Přijďte na koncert. Skupina SPOLEKTIV ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc ve středu 8. března 2017 od 20:00 hodin za vstupné 50,- Kč.

autor: Sandy Nosek

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.