Trio P.E.S. - velmi příjemné folkové překvapení

18. leden 2016

Západočeské folkové Trio P.E.S. svou tvorbou volně navazuje na populární hudbu a jazz 50. a 60. let. Kdo z folkových fanoušků chyběl na jejich olomouckém koncertě, může jen litovat a spokojit se se záznamem koncertu na YouTube.

Repertoár mladé kapely hledající teprve své místo na českém folkovém rybníčku (už ale ověnčené vítězstvím na Portě 2015 a druhým místem na Portě 2014) tvoří převážně vlastní tvorba z dílny baskytaristy Slávka Randise.

To, co dělá P.E.S. kapelou hodnou k zapamatování je skvělý projev zpěvačky Jelizavety Denysyuk, jejíž hlas a až herecké procítění písní vyvolával obdivný potlesk.

Svůj díl do skvělé mozaiky výkonu P.E.S. odvedl i nenápadný kytarista Petr Jungwirth, který střídal několik kytar a i jeho výkon byl ve studiu přítomnými muzikanty olomouckých folkových skupin hodnocen s obdivem.

P.E.S. zaujali i interpretací dobových nejen českých bluesových a jazzových šlágrů , které muzikanti obdivují a skládají v podobném duchu. P.E.S. se výborně vypořádali i s americkým spirituálem Wayfaring Stranger.

Třešničkou na recitálovém dortu byly poslední dvě skladby věnované divákům, když si zpěvačka Líza vzala kytaru a nejdříve sama a v druhém přídavku za doprovodu svých kolegů ukázala, že jí není cizí ani ukrajinský či ruský folklór.

autor: Sandy Nosek

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka