Dušená ryba se zázvorem a kokosovým mlékem

27. březen 2015

Zázvor je lék i koření. Současná lékařská věda potvrzuje, že zázvor má vynikající aktericidní a fungicidní účinky, snižuje cholesterol v krvi, zvyšuje množství krvinek, působí preventivně proti ateroskleróze a při kardiovaskulárních chorobách, vynikající je jako prevence proti nevolnosti v dopravních prostředcích.

Suroviny: 750 g rybího filé zbaveného kůže (losos, treska apod.), ½ lžičky soli, 2 polévkové lžíce rostlinného oleje, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 90 g cibule, nakrájené na plátky, 1,5 polévkové lžíce ústřicové omáčky, 6 polévkových lžic kokosového mléka, 2,5 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru oloupaného a nakrájeného na plátky, 2 jarní cibulky jemně nakrájené, 4 středně velké žampiony jemně nakrájené, 4-5 polévkových lžic opražených arašídů, pepř

Postup: Rybu dáme do varné nádoby, která se vejde do pařáku. Maso osolíme a opepříme. Na mísu položíme síto a na talíř rozložíme pečící papír. Na pánvi zahřejeme při středně vysoké teplotě olej. Do horkého oleje vložíme plátky česneku a osmažíme je dozlatova. Pak je děrovou lžící přendáme na pečící papír. Totéž uděláme s cibulí.

Smícháme ústřicovou omáčku s 2 polévkovými lžícemi kokosového mléka a směsí rovnoměrně potřeme kousky ryby. Pak ji posypeme zázvorem, jarními cibulkami, žampiony, smaženým česnekem a polovinou smažené cibule. Dáme talíř s rybou do pařáku v hrnci a vaříme v pátek 18 minut. Trochu šťávy z ryby přelijeme do kastrůlku, přilijeme kokosové mléko a opatrně zahřejeme. Směsí zalijeme rybu a posypeme zbylou smaženou cibulí a arašídy.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka