Nordic walking zapojí celé tělo a zavede nás do přírody

18. květen 2015

Nordic walking je dynamická chůze se speciálními sportovními holemi. Kolébkou tohoto nového sportovního odvětví je Finsko a vyvinulo se z lyžařského běhu. Odtud se tato sportovní aktivita rozšířila po celém světě. Jedná se o jeden z nejzdravějších sportů.

„Nordic walking je sportovní aktivita, kdy chodíme s holemi správným způsobem, při kterém zaměstnáme 90% svalů v těle. Zapojíme zde téměř veškeré svaly v těle, hlavně horní polovinu těla, což je vhodné především pro lidi, kteří mají sedavé zaměstnání,“ uvedl Ivo Šenk, instruktor nordic walkingu.

Nordic walking můžeme provozovat celý rok a to kdekoliv. Nejlepší je chůze s holemi v přírodě, ale využít můžeme i park. Jde o velice příjemný druh pohybu, který může vykonávat každý, výkonnostní sportovec i začátečník, mladý člověk i lidé v pokročilém věku. Zátěž pro každého je daná individuálně, podle jeho možností a schopností. Potřebujeme k tomu jen správné hole, optimální obuv a oblečení, ve kterém se budeme moci volně hýbat a zapotit.

Nordic walking můžeme provozovat jako:

1) Zdravotní sportovní aktivitu - intenzivní chůze s holemi v přírodě působí blahodárně jak na psychiku člověka, odbourává stres, napomáhá vyplavování toxických látek z těla, lepším okysličováním mozku zdokonaluje paměť, pomáhá regulovat hmotnost, je prevencí vzniku chorob oběhového a pohybového aparátu, cukrovky a zmírňuje průběh například srdečních nemocí, kloubů, vysokého krevního tlaku, astmatu.

2) Rekreační sportovní aktivitu – jestliže dlouho sedíme u počítače v kanceláři, potřebujeme posílit horní polovinu těla přirozeným nenásilným způsobem. A to přesně tak, jak právě potřebuje a snese naše tělo. Pravidelným půlhodinovým chozením s holemi alespoň třikrát týdně se naše tělo dostane do velmi příjemné psychické a hlavně fyzické pohody.

3) Výkonnostní sportovní aktivitu - aktivní sportovci, kteří si chtějí zpestřit své tréninky i jiným typem pohybu.

„Nordic walking vychází z chůze, která je přirozená pro člověka. Základní technika se zvládne během několika lekcí. Správnou technikou si nebudeme poškozovat zdraví a především chůze s holemi bude pro nás mít daleko větší fyziologický efekt a stane se zábavou i psychickým odreagováním. Správná technika chůze nám také pomůže od bolesti zad a kloubů,“ dodal Ivo Šenk.

Soutěžící si na začátku nastavili hole na míru a lekci začali krátkou rozcvičkou, aby si nejdříve protáhli tělo. Pak následovala výuka správné techniky, nácvik koordinace holí, rukou a nohou. Vyzkoušeli si chůzi do kopce i z kopce. Lekci ukončili tříkilometrovou procházkou lesem kolem Svatého Kopečka.

Jak se používá cvičguma?

Na úplný závěr se ještě krátce seznámili s BungyPump, což je nový způsob aerobního kardio cvičení a je to nadstavba k severské chůzi. Při chůzi se speciálně upravenými holemi totiž stlačujeme písty, které kladou odpor buď 4, 6 kg nebo 10 kg.

Instruktoři ještě představili novou pomůcku při nordic walkingu, tak zvanou cvičgumu. S její pomocí si můžeme vytvořit chodící posilovnu v přírodě.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.