Zdravé datlové tyčinky

5. květen 2015

Soutěžící Blanka Doleželová přispěla dalším zdravým receptem.

Suroviny: 1 hrnek sušených datlí, 1 hrnek madlí, 1 hrnek hrozinek, podle vlastní chuti můžete místo mandlí použít například kešu ořechy, slunečnicová semínka, para ořechy, strouhaný kokos, čokoládové lupínky, sušené třešně, ale pamatujte na to, že datle jsou základní ingredience.

Slouží jako pojidlo jednotlivých ingrediencí a navíc tyčinky osladí. Já jsem použila lískové ořechy, slunečnicová semínka astrouhaný kokos, Důležité je, aby každá složka byla ve stejném poměru, jako ostatní. Ideální je ingredience odměřovat do hrnku a nebo kuchyňské odměrky. Do směsi můžete přidat skořici, kakaový prášek a nebo citronovou kůru. Já nepřidala ani jednu a i tak to bylo vynikající.

Postup: Vložte mandle, hrozinky a datle do mixéru. Mandle je lepší před mixováním nakrájet na menší kousky, a samozřejmě, pokud máte datle s peckami, pecky vyjmout. Mandle můžete před mixováním rozbít na menší kousky paličkou na maso. Při mixování se několikrát přesvědčte, že kus ořechu není zaseknutý mezi nožem mixéru a stěnou nádoby- hrozí spálení motoru mixéru. Ingredience mixujte, dokud se z hmoty nevytvoří směs, která drží pohromadě a dá se s ní pracovat.

Hmotu vyjměte z mixéru na pečící papír a vytvořte placku přibližně jeden centimetr vysokou. Přikryjte potravinářskou folií a dejte do chladničky minimálně na hodinu ztuhnout. Nejlépe přes noc.

Ztuhlou hmotu nakrájíme ostrým nožem na požadovanou velikost a jednotlivé kousky zabalíme do pečícího papíru. Hotovo!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.