Bludovští hasiči mezi sebou mají i mistra světa

3. leden 2016

Sbor dobrovolných hasičů v Bludově sbírá na soutěžích jedno ocenění za druhým. Svědčí o tom i plné vitríny v hasičské zbrojnici. Vedle sebe jsou tu pečlivě vyrovnané desítky pohárů.

Bludovští hasiči mají mezi sebou dokonce mistra světa v požárním sportu. A takovým úspěchem se nemůže pochlubit jen tak někdo. Tomáš Riedl vybojoval v roce 2013 s českou reprezentací titul na mistrovství světa dorostenců v ruském Podolsku.

Mistrovství se skládá ze čtyř disciplín. První je výstup a věž, pak běh na sto metrů překážek, štafeta a požární útok. „Aby člověk mohl reprezentovat a dostal se třeba i na mistrovství světa, je potřeba se hasičskému sportu věnovat už od útlého věku a neustále na sobě pracovat. Mým snem je seniorská reprezentace, ale to už je hodně vysoký cíl,“ konstatoval juniorský mistr světa.


Fakta o sboru:
Založen: 1879
Jméno starosty: Josef Kotrlý
Jméno velitele zásahové jednotky: Bohuslav Strouhal
Počet členů: 103 dospělých, z toho dvacet v zásahové jednotce
Mládež: čtyřicet dětí ve věku od pěti do osmnácti let
Technické vybavení: zásahový automobil Dennis pro devět členů posádky s kompletní výbavou, Tatra 148, Ford Tranzit, dva rafty, plovoucí čerpadlo, osvětlovací agregáty a další zásahová technika a výbava
Největší úspěchy: člen sboru Tomáš Riedl vybojoval v roce 2013 s českou reprezentací titul na mistrovství světa dorostenců v ruském Podolsku, mladí hasiči se stali mistry republiky v roce 2014, dorostenci o rok později

Jeden úspěch za druhým ale sbírají všechna družstva, od nejmladších po veterány. „Musím říct, že posledních několik let se nám opravdu daří. Mladí hasiči byli šestkrát po sobě na republikovém šampionátu a v roce 2014 vybojovali titul ve finále mistrovství republiky hry Plamen a dorostu v Brně. V následujícím roce se stali mistry republiky dorostenci,“ vyjmenovala jen některé z dlouhé řady úspěchů vedoucí mladých hasičů a soutěžních družstev Milena Sobotková.

Bludovské děti hasičský sport baví. „Nejvíc se mi na požárním sportu líbí, že všichni bojujeme jako jeden tým. Může se stát, že to někdo zkazí, ale o tom to je, prostě je to kolektivní sport,“ říká Vojta Kotrlý.

Úspěch neslaví jen mladí. První družstvo mužů bylo loni osmé na mistrovství republiky. Druhý tým mužů zase skončil třetí ve Velké ceně okresu Šumperk. Veteráni loni stejnou soutěž vyhráli.

SDH Bludov

Bludovští hasiči ale rozhodně nežijí jen sportem a účastí na soutěžích. Napilno má i výjezdová jednotka, v níž je zařazená dvacítka členů sboru. Od letoška mají k dispozici zásahové auto značky Dennis, které pojme devět hasičů a má kompletní výbavu pro zásahy. Stejně ale opečovávají i letitou Tatru 148, už proto, že projede prakticky jakýmkoliv terénem.

„Letos máme už více než dvacet výjezdů, v poslední době jsme dvakrát po sobě vyjížděli k dopravním nehodám na Bludovském kopci. Jakmile se trochu ochladí, tak tam nehod přibývá, protože řidiči ještě nejsou zvyklí na mokro nebo náledí. V letošním horkém létě jsme zase měli dost práce při požárech v lesích i na polích,“ vysvětluje velitel zásahové jednotky Bohuslav Strouhal.

SDH Bludov

Přidává i historku jako z filmu Hoří, má panenko. „Letos jsme měli zrovna hasičský ples, všichni už jsme byli v saku, když nám vyhlásili poplach. Vyjížděli jsme k hořícímu rekreačnímu objektu do Jakubovic,“ vypráví. Upozorňuje přitom, že přestože jsou všichni dobrovolníci, vyjíždějí k zásahu do šesti sedmi minut.

Pro Sbor dobrovolných hasičů z Bludova můžete hlasovat celý týden až do pátku 8. ledna do 15ti hodin, a to formou SMSek ve tvaru DOBRACI (mezera) BLUDOV na číslo 90 011 04. Cena jedné SMSky jsou 4 koruny.

SDH Bludov
autor: Michal Krestýn
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka