Dobráci roku: Jsme ve své kategorii nejvytíženější v kraji

15. duben 2016

Ke spadlým stromům, k likvidaci obtížného hmyzu, ale samozřejmě taky k požárům vyjíždí dobrovolní hasiči z Bělkovic – Lašťan na Olomoucku. Záznamy říkají, že ročně absolvují přes dvacet výjezdů a patří tak k nejvytíženějším jednotkám požární ochrany páté kategorie Olomouckého kraje.

„Žádali jsme už o zařazení do vyšší, třetí, kategorie požární ochrany, ale nebylo nám vyhověno. Přitom by to bylo adekvátní vzhledem k počtu výjezdů i k velikosti území, kde zasahujeme,“ říká starosta sboru v Bělkovicích-Lašťanech Marek Sobek.

Doplňuje, že už od samého vzniku sboru, hasiči pomáhali nejen ve své obci, ale taky v širokém okolí. „Tehdy platila dohoda, že hasiči zasahovali i v okolních vesnicích, ve Štarnově nebo Hlušovicích. V regionu jsme tak pomáhali od samého začátku,“ míní starosta.


Fakta o sboru
Založení sboru:
Jméno starosty: Marek Sobek
Jméno velitele sboru: Evžen Stanislav
Počet členů: 87, z toho 28 mužů, z toho 26 žen, 23 dětí. V JPO V je 18 členů
Technické vybavení: CAS 25 – Š 706 RTHP, DA 12 – IVECO New Daily
Největší úspěch: neustálá akceschopnost, nepřerušená dlouholetá práce s mládeží

Sbor v Bělkovicích – Lašťanech letos slaví 122. výročí založení. Navazuje na tradici původně dvou sborů, protože obec byla dvěmi samostatnými vesnicemi, které se později sloučily.

„Sbory nějakou dobu fungovaly samostatně a pak byly rozhodnutím tehdejšího národního výboru sloučeny. Lašťanská část zanikla a pokračovala bělkovická. Díky tomu je naše historie i celkem pestrá,“ popisuje důležitá historická fakta Marek Sobek.

Za tu dobu mají hasiči ve vesnici nezastupitelné místo, pomáhají při kácení stromů, čištění koupaliště, ale taky se podílejí na řadě kulturních akcí. Ať už jde o vyhlášený hasičský ples, dětské programy nebo třeba prosincový tradiční výšlap na Jedovou u Pohořan. „Lidé se našich akcí rádi účastní a myslím, že je i oceňují,“ přikyvuje zkušený hasič, kterému se koníček stal i povoláním.

V Bělkovicích se však mohou pochlubit i stabilní mládežnickou základnou. O malé hasiče totiž nemají nouzi. „Máme třiadvacet členů pod osmnáct let, jsou to tři družstva, mladší a starší a přípravka. Práce s dětmi je v našem sboru už dlouholetá a věnujeme se jí bez přerušení. Naše dlouholetá členka paní Marie Balutová, která je zasloužilou hasičkou, což je mezi dobrovolnými hasiči nejvyšší ocenění, byla dokonce u toho, když se v okrese zakládala hra Plamen,“ popisuje starosta sboru.

Mladí hasiči z Bělkovic - Lašťan

Problém s náborem tak prý nemají. „Děti mají u nás na výběr, mohou jít hrát fotbal, věnovat se skautingu, přesto si čas na hasičinu najdou. Naši vedoucí se jim intenzivně věnují a starají se o ně. Taky máme dobré zázemí,“ vyjmenovává možné důvody zájmu.

Kromě práce pro obec a závodění však nechybí ani výjezdy k požárům nebo nehodám. „Nejčastěji vyjíždíme k technické pomoci, což je i v rámci celorepublikové statistiky nejširší skupina zásahů. Hodně nás zaměstnává Bělkovické údolí, kdy často jezdíme k popadaným stromům, taky likvidujeme obtížný hmyz, loni jsme otevírali byt, byli jsme i u úniku nebezpečných látek. Ovšem požárů je obecně málo, i když jeden větší jsme loni řešili. Hořela konírna v Lašťanech, byli jsme tam první,“ popisuje Marek Sobek.

Starosta a velitel jednotky Marek Sobek

I přesto, že členem sboru je asi patnáct let, hasičinu má v krvi. Jeho praděda totiž byl u založení sboru v Bohuňovicích a o své mamince ví, že zamlada byla u hasičů taky. „Já jsem si k nim cestu našel, až když jsem se na škole dostal k oboru, který se zabývá požární ochranou. To je už přes patnáct let. A proč tuhle práci dělám? Pracuji jako profesionální hasič a náš sbor mi nebyl lhostejný. Dobrovolní hasiči dokáží v obci ovlivnit bezpečnost, a pokud člověk může přispět a pomoct, neměl by se jen dívat na to, jak ostatní pracují. Měl by se zapojit,“ doplňuje Marek Sobek.

Pro SDH Bělkovice-Lašťany můžete hlasovat do pátku 22. dubna do 15. hodin, a to formou SMSek ve tvaru DOBRACI (mezera) BELKOVICE LASTANY na číslo 90 011 04. Cena jedné SMSky je 4 koruny.

SDH Bělkovice - Lašťany
autor: Petra Pášová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.