Dobrovolní hasiči z Bohuňovic letos oslavili 130 let trvání sboru

20. listopad 2015

Na první zásah letošního roku, dobrovolní hasiči z Bohuňovic na Olomoucku jen tak nezapomenou. Hned 1. ledna totiž vyjížděli k požáru rodinného domu v nedalekých Hnojicích. Rodina naštěstí před ohněm stihla včas utéct.

„Byl to náročný zásah. Dům v Hnojicích kompletně vyhořel, nikomu se ale nic nestalo a obyvatelům se něco málo vybavení podařilo zachránit. Místní kolegové - hasiči tehdy uspořádali i sbírku, podílela se na ní celá obec,“ vzpomíná na novoroční událost velitel výjezdové jednotky Jan Raška.

Historie sboru v Bohuňovicích je dlouhá, letos si hasiči připomněli už sto třicáté výročí. „Náš sbor byl založený v roce 1885, byl právě čas žní a často hořelo. Tehdy tak vznikl nápad založit dobrovolný sbor,“ popisuje historii starosta Sboru dobrovolných hasičů v Bohuňovicích Zbyněk Cenkl.

Zápisy dokládají, že tehdy měl dvaačtyřicet činných členů a patnáct přispívajících. „Dnes je nás šestatřicet. Dvaadvacet mužů, třináct žen a jeden mladý hasič. Mládež u nás skončila asi před dvaceti lety, chtěli bychom ji obnovit, ale zatím se nám to nepovedlo,“ krčí rameny starosta.


Fakta o sboru:
1. Založen: 1885
2. Jméno starosty: Zbyněk Cenkl
3. Jméno velitele jednotky: Jan Raška
4. Počet členů: 36. Ve výjezdové jednotce je 19 lidí
5. Technické vybavení: 2 zásahové automobily (cisterna Liaz 101, dopravní automobil Avia A31), plovoucí a kalová čerpadla, hydraulické vyprošťovací zařízení, řetězová a rozbrušovací pila, dýchací technika a jiné zásahové vybavení
6. Největší úspěch: Jednotka se v roce 2011 umístila v soutěži „RWE Dobrovolní hasiči roku“ na 2. místě v kategorii „Jednotky Sborů dobrovolných hasičů oblast SEVER“

Hlavní náplní, co mají bohuňovičtí hasiči na starost, jsou tak kulturní akce. Tou nejbližší je rozsvícení vánočního stromu. Mezi místními prý jde o oblíbenou událost.

„V sobotu 28. listopadu od 14 hodin spolupřipravujeme už třetí ročník rozsvěcení vánočního stromečku. Nebudou chybět stánky s punčem, grilovaným masem a jinými dobrotami, v 17 hodin se pak obecní strom rozzáří,“ popisuje starosta.

Hned v lednu je pak čeká tradiční hasičský ples, v březnu obnovili i tradici MDŽ. Jen karafiáty se hasičkám moc nelíbí, letos tak každá dostala gerberu. „Není to nějaká retro oslava, chceme hlavně poděkovat našim členkám za to, že nám pomáhají. Nechybí ani drobný dárek a malé občerstvení v hasičárně,“ pokračuje Zbyněk Cenkl.

V květnu hasiče čeká důležitá oslava a to svátek Svatého Floriána - patrona hasičů, měsíc na to už zase chystají pohárovou soutěž pro muže i ženy. „Loni se jí zúčastnilo jedenáct družstev a každý rok účastníků přibývá,“ vysvětluje muž, který zastává funkci starosty sboru teprve rok.

Vybavení hasičského vozu

Hasičem je ale už jedenáct let. A jak sám říká, neměnil by. „K hasičům jsem vstoupil s manželkou. Práce se mi vždycky líbila, chtěl jsem dělat něco pro ostatní lidi, pro kulturu ve vesnici. Myšlenka dělat něco pro ostatní mě naplňuje stále,“ míní Zbyněk Cenkl a prozrazuje, že bydlí téměř naproti zbrojnici. „Myslím si, že je to výhoda,“ uzavírá.

Hasiči v Bohuňovicích mají ročně okolo čtyř desítek výjezdů různých typů, od dopravních nehod, přes požáry nebo technickou pomoc až po likvidaci nebezpečného hmyzu. Nejčastěji však vyjíždí k ohni. „Do dnešního dne to bylo sedmnáct požárů, celkem jsme pak absolvovali pětatřicet zásahů,“ vysvětluje Jan Raška.

Velitel zásahu Jan Raška ukazuje techniku

On sám je dobrovolným hasičem od dvanácti let, po studiích se vrátil do rodné vesnice i do výjezdové jednotky a od roku 2010 se stal jejím velitelem. „Baví mě na tom to, že jako velitel, můžu kluky posouvat pořád dál a dál, aby získávali větší odbornosti. Velitel není od toho, aby byl na všechno sám, ale naopak, aby naučil ostatní zastoupit, aby tým uměl fungovat i bez něj,“ doplňuje Jan Raška.

Pro Sbor dobrovolných hasičů z Bohuňovic můžete hlasovat celý týden až do pátku 27. listopadu do 15:00 hodin, a to formou SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)BOHUNOVICE na číslo 90 011 04. Cena jedné SMS jsou 4 koruny.

SDH Bohuňovice
autor: Petra Pášová denik.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.