Náš sbor patří k největším na Olomoucku

5. únor 2016

Ples je pro hasiče z Náměště na Hané na Olomoucku velkou událostí. Bál vyhlášený i za hranicemi obce má dlouhou tradici a ten letošní už klepe na dveře. Koná se tuto sobotu 6. února.

„Pokaždé máme plno. Přípravy jsou velké a asi tak měsíc před samotným konáním se chystá scénka, většinou taneční nebo divadelní vystoupení,“ vysvětluje starosta náměšťského sboru Marek Stratil.

Přiznává, že ani on ještě neví, co tentokrát ples zpestří. „Pokaždé se nechávám překvapit. Loni si naši hasiči vymysleli grotesku. Na plátno v sále se promítal jejich výjezd na ples, dojeli až na sál, kde pak předvedli taneční vystoupení. To se moc povedlo,“ vzpomíná starosta.


Fakta o sboru:
Založen: 2. srpna 1892
Jméno starosty: Marek Stratil
Jméno velitele jednotky: Michal Vyroubal
Počet členů: celkem 108, z toho 16 do 15 let. V zásahové jednotce JPO II je 28 členů
Technické vybavení: - CAS20 Tatra 815 Terrno1
- Avie DA8
- Dopravní automobil VW Transporter 4x4
Největší úspěch: V požárním sportu máme dobré výsledky, v mužské kategorii jsme v roce 2010 reprezentovali Olomoucký kraj na MČR v Praze. V r.2011 (Blovice) a 2013 (Hradec Králové) jsme reprezentovali Olomoucký kraj ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel na mistrovství České republiky.

Domluvit se na tom, co kdo udělá a zajistí, však v Náměšti na Hané není problém. Tamní sbor totiž čítá přes sto členů a patří k těm největším na Olomoucku.

„Pokud se nepletu, máme aktuálně sto osm členů. Od malých dětí až po seniory, nejstarší člen loni oslavil devadesát let,“ přikyvuje starosta Marek Stratil.

„U hasičů jsem od devíti let a nepamatuji se, že by to bylo jinak. Minimálně okolo šedesáti nás bylo vždycky,“ přidává se vedoucí mládeže Lenka Trnková a doplňuje, že přilákat malé hasiče je však čím dál těžší. „Mají počítače a sportovat se jim nechce,“ krčí rameny.

Oba se shodují, že mít velkou základnu je ale rozhodně plus. „Jednak máte zajištěný větší počet dětí, a když se dělají nějaké akce, vždycky se domluvíme,“ pokračuje Marek Stratil.

Helena Trnková - vedoucí dětí

Tak jako jinde i v Náměšti na Hané se hasiči starají o společenský a kulturní život. Místní se kromě plesu těší i na tradiční stavění a kácení máje, hody, fandí i při pohárových soutěžích.

„Soutěž pro dospělé děláme začátkem srpna v amfiteátru a je to taková zvláštnost, že se běhá do kopce,“ vysvětluje Marek Stratil. Starostou je sice třetím rokem, ale hasiči jej provází celý život.

„Táta byl hasič a bratři jsou u nich taky. To třeba moje manželka u hasičů není, ale tchán i švagr hasiči ano. Jsme taková jedna velká hasičská rodina. Ovšem nejsme jediní. Když se člověk podívá na internet a na složení sborů, tak se ta jména opakují skoro všude,“ směje se.

Starosta sboru Marek Stratil

Historie náměšťského sboru se začala psát 2. srpna 1892 zřizovací schůzí za přítomnosti občanů Náměště na Hané, Biskupství a Nových dvorů, které byly v té době samostatnými správními celky. Na schůzi se tehdy přijal název: Dobrovolná jednota hasičská farnosti náměšťské.

Dnešní složení zahrnuje více než stovku členů, výjezdovou jednotku, soutěžní družstva dětí i dospělých. Hasiči v Náměšti na Hané patří do Jednotky požární ochrany druhé kategorie (JPOII), jsou tak hned za profesionály a od vyhlášení poplachu musí vyjet do pěti minut. Loni měli čtyřicítku výjezdů a za první měsíc nového roku už vyjeli třikrát. Jak sami říkají, práce přibývá.

Hasiči z Náměšti na Hané

„Jezdíme k zásahům, k dopravním nehodám, máme i vyprošťovací zařízení,“ vypočítává starosta náměšťského sboru Marek Stratil, sám člen zásahové jednotky. Loňský rok byl pro náměšťské hasiče výjimečný. V listopadu totiž dostali nové auto CAS20 Tatra 815 Terrno1. „Na to jsme se hodně těšili. Je to zásahové vozidlo, potřebovali jsme už nové, moderní auto. To staré teď budeme prodávat,“ doplňuje starosta.

Pro hasiče z Náměště na Hané můžete hlasovat celý týden až do pátku 13. února do 15ti hodin, a to formou SMSek ve tvaru DOBRACI (mezera) NAMEST na číslo 90 011 04. Cena jedné SMSky je 4 koruny.

SDH Náměšť na Hané
autor: Petra Pášová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.