Pomáhali jsme druhým a sami měli vodu v domě

27. květen 2016

Když se vysloví název moravské obce Troubky, vybaví si i lidé na druhém konci republiky katastrofální záplavy v roce 1997. Devět zmařených lidských životů, více než tři stovky zbořených domů. Dobrovolní hasiči v Troubkách byli tehdy mezi prvními, kteří pomáhali s evakuací obyvatel a záchranou lidských životů.

Obec se ocitla pod vodou i v roce 2010, kdy se do Troubek přihnala padesátiletá voda. Následky byly tentokrát naštěstí menší, i když vody bylo jen o 60 centimetrů méně než v roce 1997.

Historie Sboru dobrovolných hasičů v Troubkách ale sahá až do roku 1894, kdy byl založen. A o zajímavé zásahy nebyla ani v minulosti nouze. „Po ustanovení sboru vznikly v letech 1896 až 1900 v Troubkách rozsáhlé požáry. Ten největší zasáhl pět stavení a došlo ke zmaření tří lidských životů,“ připomněl starosta SDH v Troubkách Vlastimil Zatloukal.


Fakta o sboru:
Založen: 1894
Jméno velitele: Petr Březina
Počet členů: 60, z toho 16 lidí tvoří zásahovou jednotku
Mládež: 14 dětí
Technické vybavení: DA 10 L 1Z - Iveco Daily, VW T4, VW Transporter T4, technické vybavení: stříkačka PS 12, ECT Honda 6500, elektrocentrála, plovoucí čerpadlo, kalové čerpadlo a další
Největší úspěch: zvládnutí povodní v roce 1997 a 2010
Největší úspěch mládeže: Loni získali třetí místo v soutěži okresu Velká cena OSH Přerov

Pamětníci vzpomínají i na případ, který se stal v novodobé historii - v roce 1967. Jeden z členů hasičského sboru, který musel kvůli svému problémovému chování řady opustit, se začal mstít. „Během jednoho měsíce založil úmyslně dokonce pět požárů. Naštěstí se ale jednalo o opuštěné domy, které nebyly obydlené,“ vylíčil dále.

Nejhorší událostí pro obec byly ale katastrofální záplavy v červenci roku 1997. Nikdo tehdy netušil, jakou sílu může mít stoletá voda. A Troubky nad Bečvou se staly mementem hrůzy, která Přerovsko zasáhla. „Byla to tragédie pro celou obec, protože zahynulo devět lidí a většina obyvatel se ze dne na den ocitla bez střechy nad hlavou. Nejmladší oběti bylo pouhých 22 let,“ popsal.

Událost poznamenala nejen hasiče, ale celou obec. „Voda přišla v jedenáct večer a do rána byla celá dědina pod vodou. Evakuovali jsme zasažené, ale do této doby jsme se s podobnou situací nesetkali, o to to bylo horší,“ dodal.

SDH Troubky

Přestože měli všichni členové hasičského sboru zaplavené domy, pomáhali druhým. „Je to náš úděl pomáhat, o ničem jsme tedy nepřemýšleli,“ poznamenal.

Další povodňová vlna přišla do Troubek v roce 2010.

„Byl to věrný obraz povodní z roku 1997, jen s tím rozdílem, že Troubky byly po roce 1997 postaveny nové a každá ulice měla svou výšku, na kterou musí stavět dům. Objektů tedy nebylo pod vodou tolik, ale vody bylo jen o 60 centimetrů méně než v roce 1997. „Likvidace a následky povodní se ale vůbec nedaly srovnat s rokem 1997, kdy na to lidé vůbec nebyli připravení a nevěděli, co mají dělat. Také Integrovaný záchranný systém pracoval jinak a dnes už víme, že když stoupá Bečva v Oseku, může být do čtyř až pěti hodin tady,“ dodal.

Troubky - to ale nejsou jen povodně. O zajímavé zásahy zdejší hasiči nemají nouzi. „Nedávno jsme tu měli dva kuriózní zásahy, kdy jsme ve spolupráci s přerovskými hasiči vyprošťovali z Bečvy nejprve tele, a pak koně. U Bečvy jsou pastviny a jednomu z místních zemědělců se tele zatoulalo. V krátkém časovém intervalu jsme museli vytahovat z řeky i jezdkyni na koni,“ usmál se velitel SDH v Troubkách Petr Březina. Největší procento práce hasičů ale tvoří technické zásahy.

SDH Troubky

V řadách Sboru dobrovolných hasičů jsou mladí lidé, ale i zkušení senioři. Nejtarším členem je Arnošt Raška, který má 84 let. Velký důraz se ale klade i na mládež. „U dobrovolných hasičů jsem od roku 1979. Bydlím přímo naproti hasičárně a chodil jsem sem už jako dítě. Pak už jsem u této práce zůstal. Tehdy bylo málo dětí, takže jsem se mohl přihlásit do sboru až po dovršení osmnácti let,“ řekl jeden z členů SDH v Troubkách Pavel Mlčoch, který je u Sboru dobrovolných hasičů téměř čtyřicet let.

Pro SDH Troubky můžete hlasovat do pátku 3. června do 15. hodin, a to formou SMSek ve tvaru DOBRACI (mezera) TROUBKY na číslo 90 011 04. Cena jedné SMSky je 4 koruny.

SDH Troubky
autor: Petra Poláková-Uvírová denik.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.