Za to děkuji to fakt stojí, říkají dobrovolní hasiči z Tršic

29. listopad 2015

Na požár stodoly u Vrzalových v Tršicích na Olomoucku, tamní dobrovolní hasiči jen tak nezapomenou. Vše se odehrálo v květnu před čtyřmi roky a k požáru se tehdy sjelo dokonce šest jednotek.

S ohněm se hasiči prali celou noc i následující den. „Byl to opravdu náročný zásah, stodola totiž byla až po strop napěchovaná suchým dřívím. Kromě toho k těm větším událostem patří jednoznačně i povodně z roku1997 a2009. V obou případech naši hasiči pomáhali tam, kde bylo potřeba,“ říká velitel výjezdového družstva v Tršicích Jan Kiml.

Historie tamního sboru je dlouhá, píše se už od roku 1896. Letos si tak připomínají 119 let od založení. „Máme šestaosmdesát členů, třiatřicet dětí a třiapadesát dospělých. Jsme celkem velký sbor, i když máme hodně starších členů. Poslední dobou ale žijeme hlavně dětmi,“ popisuje starosta sboru Jan Adamec.


Fakta o sboru:
1. Založen: 1. 10. 1896
2. Jméno starosty: Jan Adamec
3. Jméno velitele jednotky: Ing. Martin Dvořák
4. Počet členů: 86 členů celkem, 33 dětí a 53 dospělých
5. Technické vybavení:3 vozy Tatra 148 CAS 32, AVIA A31 DA12, AVIA A31 kontejneroví nosič, dýchací technika, vyprošťovací zařízení, motoflexa, motorová pila, el. centrála, mobilní osvětlení, záchranářský batoh, kalové čerpadlo, plovoucí čerpadlo, čerpadlo PS12
6. Největší úspěch: stále rostoucí zájem dětí a mládeže.

Kromě dětí se tršičtí hasiči věnují přípravě plesu, diskotékám a zábavám. „Letos jsme pomáhali zajišťovat obecní hody, starali jsme se o občerstvení. Teď budeme v sobotu 5. prosince dělat mikulášskou zábavu. Pro děti budou na sále obecního úřadu nachystané různé hry, soutěže a večer pak diskotéka pro dospělé,“ láká starosta.

On sám je ve vedoucí funkci třetím rokem, hasičem pak šest let. „S kamarádem jsme se zúčastnili hasičské soutěže a uchvátilo nás to tak, že jsme se rozhodli do sboru vstoupit. A co mě na té práci baví? Hlavně pocit z dobře odvedené práce. Naše snaha provází hodně starostí a když se pak to, co chystáme povede, zahřeje to a potěší,“ doplňuje Jan Adamec.

Tím hlavním, čemu se tršičtí věnují, jsou děti. Kromě nezbytných tréninků pro ně taky pořádají soustředění a výlety. Šikovní jsou ale i dospělí závodníci, muži i ženy.

Nejmladší členky a členové SDH Tršice

„V této podobě fungujeme poslední čtyři roky a stále se pohybujeme okolo počtu čtyřiceti dětí. Od přípravky až po dorost,“ vysvětluje vedoucí mládeže Daniela Gregorová. Jaký mají největší úspěch? „Asi to, že naši starší žáci třikrát po sobě obhájili první místo v pohárové soutěži v Těšeticích. To byl velký úspěch a udělal mi velkou radost. To jsem i obrečela,“ prozrazuje mladá žena.

Nedílnou součástí sboru je i výjezdová jednotka, která je aktuálně ve třetí kategorii jednotky požární ochrany. Hasiči z Tršic by se ale rádi posunuli o stupeň výš, do druhé. Moc dobře ale ví, že to není tak snadné.

„Ano, je to hodně těžké. Přístup členů musí být stoprocentní. Teď nás je dvanáct, ale do budoucna chceme mít aspoň dvacet členů. Ve dvojce se totiž drží stálá služba, což bychom teď nebyli schopni, protože nás není tolik. Není to snadné skloubit s osobním životem,“ míní velitel výjezdového družstva Jan Kiml.

Jan Adamec - starosta SDH Tršice a Jan Kiml - velitel SDH

Prozrazuje, že nejvíc výjezdů mají k dopravním nehodám, celkem pak řeší okolo deseti až dvanácti událostí za rok. „Naštěstí tady máme klid,“ ťuká se smíchem na stůl Jan Kiml.„Přibývá však dopravních nehod. Taky děláme technické pomoci, pomáháme u popadaných stromů nebo když vítr poškodí střechu. V létě jsme řešili dva požáry. Jeden v Penčicích a pak na Libavé, tam jsme ale byli pozváni na úklidové práce,“ doplňuje velitel výjezdové jednotky.

Pro Sbor dobrovolných hasičů z Tršic můžete hlasovat celý týden až do pátku 4. prosince do 15:00 hodin, a to formou SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)TRSICE na číslo 90 011 04. Cena jedné SMS jsou 4 koruny.

Sbor dobrovolných hasičů Tršice
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.