Život plný hádanek

Věděli jste o tom, že se pořádá hádankářské mistrovství světa? V roce 2001 se dokonce český tým umístil na druhé příčce. Jeho kapitánem byl Vladimír Jemelík z Lipníku nad Bečvou.

Hádanky a křížovky má rád už od dětství, luští od dvanácti let. Stejnou vášeň má i jeho žena Věra. Sice se v poslední době soustřeďuje na korespondenční soutěže a autorství, má za sebou ale spoustu přeborů a mistrovství.

Vladimír Jemelík je předsedou Svazu českých hádankářů a křížovkářů, který má z Čechů radost. Ti totiž luští moc rádi, prý jsou zvědaví na tajenku. Svaz pravidelně pořádá soutěže, na kterých se schází křížovkářská špička. Věkové rozmezí je široké od 20 do 70 let. Kromě toho se koná ještě mistrovství republiky jednotlivců v kategoriích řešení hádanek, křížovek a logických úloh.

Křížovky trénují paměť, rozšiřují obzory a umí taky pobavit. Říká se, že kdo dokáže vyluštit křížovku v cizím jazyce, může se radovat, že jazyk zvládl dobře.

"Křížovku v současné době vnímám nejen jako slovesné dílo, ale i jako dílo výtvarné," říká Vladimír Jemelík, který přijal pozvání do našeho dopoledního vysílání v pondělí 14. dubna.

autor: voj
Spustit audio