Alkohol je droga. Silně návyková droga

18. listopad 2014

Termín alkoholismus poprvé použil švédský lékař Magnuss Huss v roce 1849, ale až o sto let později začal být alkohol chápán jako medicínský problém.

Problém, který se i v České republice týká statisíců lidí. Mužů i žen.O alkoholicích se šíří celá řada mýtů.

Například, že za svůj problém nemůžou, protože ho mají v rodině. Prostě ho zdědili. Že pokud se nerozhodnou pro léčbu sami, nemá smysl. Taky se říká, že léčení je k ničemu, protože po čase do toho zase všichni spadnou. Alkoholici sami pak často opakují, že to mají pod kontrolou.

Jak z bludného kruhu pití vystoupit? Jak vůbec zjistit, že máme problém? Koho požádat o pomoc? Pijácká kariéra má čtyři etapy – počáteční, varovné, rozhodné a konečné.

Probereme je s primářkou Psychiatrické léčebny ve Šternberku Andreou Miklovičovou.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.