Nemocné ledviny dlouho nebolí

16. červenec 2015

Poškozením ledvin trpí v České republice každý desátý člověk. Lékaři potvrzují, že nemocné ledviny dlouho nebolí, nicméně můžeme pozorovat řadu příznaků, které nám signalizují, že něco není v pořádku.

Patří k nim například otoky, průjmy, vysoký krevní tlak, obtížné dýchání, poruchy srdečního rytmu, nepříjemné svědění nebo pocity na zvracení.Onemocnění ledvin zahrnuje širokou škálu potíží – od lehké ledvinné nedostatečnosti po selhávání ledvin.

Ledvinná nedostatečnost a ledvinné selhání mohou vést k řadě různých komplikací, a ty se většinou léčí bez ohledu na typ původního ledvinného onemocnění. Cílem léčby je to, aby se pacienti cítili co nejlépe, aby jim ledvinné onemocnění co nejméně ovlivňovalo život a aby jim ledviny vydržely co nejdéle.

Pokud ledviny selžou úplně, je nezbytné jejich činnost nahradit, jinak by pacient zemřel. V úvahu připadají buď břišní neboli pobřišnicová dialýza, krevní dialýza a transplantace. Pro zdravě fungující ledviny stačí žít zdravě. Střídmě jíst, příliš nesolit, nekouřit, pít dva litry tekutin denně a hýbat se.

Důležitá je prevence. Nečekat na problémy, ale navštívit lékaře dříve. Využít můžete každoročně např. Světový den ledvin, který připadá na 14. březen a nechat se bezplatně vyšetřit v některé z nefrologických ambulancí.

Selhání ledvin probereme v Apatyce s prof. MUDr. Josefem Zadražilem, CSc., přednostou III. interní kliniky - nefrologické, revmatologické a endokrinologické Fakultní nemocnice Olomouc.

autor: voj
Spustit audio