Jóga smíchu nám může vylepšit soukromý i pracovní život

20. leden 2015

Cizinci tvrdí, že Češi se na ulicích téměř neusmívají. Úsměv a smích nám přitom může pomoci doslova změnit životní realitu. Své o tom ví učitelka jógy smíchu Lucie Culík Lauermanová.

Jóga smíchu je výjimečný a ověřený přístup, který spočívá v tom, že se každý z nás se může smát bez důvodu, bez vtipů, humoru, komedie či jiných vnějších podmínek.

Důvod proč se používá v názvu kombinace slov jóga smíchu, je proto, že se kombinuje cvičení smíchu a další aktivity s jógovým dýcháním. To přináší více kyslíku do lidského těla a mozku, což vytváří pocit zdraví a energie.

Koncept jógy smíchu je založen na vědecky ověřeném faktu, že naše tělo nedokáže rozlišit mezi „předstíraným“ a „skutečným“ smíchem, pokud se smějeme dobrovolně na základě našeho rozhodnutí se smát. Oba tyto smíchy jsou pro naše tělo i mysl stejně přínosné.

Smích s lidmi byl, je a bude. Převyšuje náboženské, sociální, finanční a jiné rozdíly, překonává násilí. Je jazykem všech. Dnešní uspěchaná doba však tlačí ze všech stran a přináší spíše stresové situace, než veselí a smích.

Všichni si začínáme uvědomovat vypětí, které se na nás valí díky nedostatku času, oddálení se od přírody, potřeby zajistit sebe a svou rodinu, tlakům v práci a podobně. Smích, díky svým vlastnostem, stres redukuje a tím pomáhá člověku zvyšovat kvalitu jeho života.

autor: pis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.