Od pondělí začnu, říkají věční dietáři

26. březen 2015

Asi by se našlo jen málo lidí, kteří nikdy v životě nedrželi žádnou dietu anebo se nesnažili změnit své stravovací návyky. Všude se o tom píše a mluví.

Narazit můžeme na desítky osvědčených rad, to by bylo, abychom to nezvládli sami. Předně vynechat přílohy, nejíst pečivo, poslední jídlo si dát do páté odpoledne, počítat si kilojouly, kterých nesmí být víc, než pět tisíc za den, a je to. Úspěch zaručen.

„Tomu se musím smát. Ale s podobnými názory se potkávám pravidelně,“ říká výživová poradkyně Kateřina Gálová, která s námi spolupracuje na velkém projektu Buď F.I.T. s Českým rozhlasem Olomouc.

Jak vypadá vhodná snídaně, proč by měli cvičit i lidé, kteří se obtížně pohybují a co si myslí o stravování podle Antónie Mačingové?

Pravidelnost a vyváženost je základ

Kateřina Gálová zdůrazňuje, že nejdůležitější je pravidelnost, jíst bychom měli zhruba po třech hodinách. Určitě nevynechávat snídaně, ke každému jídlu mít ovoce nebo zeleninu, dostatečně pít, nejlépe obyčejnou vodu. Naposledy se najíst dvě až tři hodiny před spaním. A také myslet na to, že v jídelníčku by měly být bílkoviny, sacharidy a tuky.

„Mám nadváhu, myslím si, že jím hodně a přesto jsem se dozvěděla, že jsem podvyživená,“ říká mladá maminka malé dcery. Kateřina Gálová to vysvětluje tím, že si vybírá špatné potraviny, jí nepravidelně, nárazově a hodně dojídá po dítěti, což je zrádné. Dobré je, když si zapisujete všechno, co sníte, i malé kousnutí. Z toho se pak dá při sestavování správného jídelníčku vyjít.

Výživová poradkyně Kateřina Gálová si bedlivě zapisuje dotazy posluchačů

„Ke každému člověku je potřeba ale přistupovat individuálně. Žádných pět tisíc kilojoulů neplatí. Nevěřte tomu. S takovým příjmem samozřejmě zhubnete, ale svaly, ne tuky. Ty vám zůstanou a navíc vám po návratu k běžnému stravování ještě přibydou," dodává Kateřina Gálová.

autor: voj
Spustit audio