Snažte se se sousedy dobře vycházet

15. květen 2015
Právní poradna

Vzpomínáte si na filmové komedie o Bartáčkových a Novákových z konce sedmdesátých let minulého století? Jak vynalézaví všichni byli, když potřebovali naštvat své sousedy? Jaké naschvály a pasti dokázali připravit?

Nechtějte zažít něco podobného ve skutečném životě. Sousedské spory se mohou táhnout spoustu let a ani soudní rozhodnutí je nenapraví.

„Nemyslete si, že když máte v roce soudní rozhodnutí, že k vám váš soused přijde, nabídne vám ruku k usmíření a uzná, že to všechno přehnal,“ říká na základě mnoha zkušeností JUDr. Jakub Dohnal.

Dobrý soused je základ šťastného a spokojeného života

Snažte si je nerozházet. Jinak vás můžou čekat bezesné noci, stres, zdravotní problémy i mnohaleté soudní tahanice. Vždy je dobré hledat kompromis. Pokud vám to nejde, obraťte se na obec a posléze na právníka. „Dobrý den, bydlím v rodinném domku v řadové zástavbě. Sousedi si u plotu vysázeli břečťan, který se plazí i na náš pozemek. Plot se prohnul a zrezivěl, na rostlinách se objevuje plíseň. Nemůžu poblíž nic pěstovat. Sousedi na mé prosby a žádosti, aby břečťan vysekali, nereagují. Co mám dělat?“ ptala se jedna z našich posluchaček.

Dalšího posluchače zase zajímalo, jak prodat pozemek, který má tři spoluvlastníky a jeden z nich s prodejem nesouhlasí.

Zjistili jste, že váš soused bude na svém pozemku něco stavět a nemáte bližší informace? Zajděte na stavební úřad, kde zjistíte, jak bude stavba vypadat, jestli je k ní potřeba mít stavební povolení a jak daleko musí stát od hranice vašeho pozemku. Nečekejte, ptejte se.

autor: voj
Spustit audio