Z lázní do lesů a hor

28. červenec 2015

Moudré japonské přísloví praví, že „nejkrásnějším místem na světě je to, kde žijeme“. Region Šumperska, sahající z posledních výběžků Hané až na hřebeny Jeseníků je přitažlivým cílem i pro všechny návštěvníky a krásnou perlou v pomyslném náhrdelníku Olomouckého kraje.

Má opravdu co nabídnout, lázně, lesy, hory, historické i technické památky, sportovní vyžití a také spoustu šikovných a inspirativních lidí. Strategie rozvoje Místní akční skupiny (MAS) Šumperský venkov nese název „Z lázní do lesů a hor, to je náš krásný region“, přijměte tedy v následujících řádcích pozvání na pomyslné putování naším regionem.

Lázeňství má na Šumpersku dlouholetou tradici a je třeba dodat, že neusnulo na vavřínech, ale neustále se rozvíjí a přizpůsobuje novým trendům. Co nevidět se tak dočkáme otevření zbrusu nového, supermoderního areálu lázní Velké Losiny, který nepochybně uspokojí požadavky i těch nejnáročnějších návštěvníků a dokáže tak plně zužitkovat obrovské bohatství, kterým zdejší léčivá voda bezpochyby je. Nicméně krom Velkých Losin nelze opomenout také rozvíjející se lázně Bludov, které jdou v posledních letech zdařile s dobou a přicházejí s novými ozdravnými kůrami i nevšedními akcemi.

Lázně Velké Losiny

Pokud Vás relaxace v lázních přece jen na chviličku omrzí, není nic jednoduššího, než vyrazit na zámek. Ve Velkých Losinách Vás čeká krásný renesanční zámek, který je svou historií spjat s rodem Žerotínů, temným obdobím čarodějnických procesů i nejednou z oblíbených pohádek, které se zde natáčely. Bludovský zámek je podobně jako celý region také spojen s tímto rodem a přivítají Vás zde samotná hraběnka a hrabě Mornstein-Zierotin.

Zámky však v regionu najdete i další, méně známé, nicméně s bohatou historií vrytou do jejich zdí. Je dobře, že i po staletích budou sloužit lidem, v Loučné a Sobotíně v jejich komnatách vyrůstají kvalitní konferenční hotely, které doplní chybějící nabídku v regionu. V případě zámečku Třemešek v Dolních Studénkách, kde zaujme vzácný portál i výčet hostů, kteří zde pobývali , mj. i náš první prezident T. G. Masaryk či v mládí pozdější první kancléř Rakouské republiky Karl Renner, by mělo vyrůst jedno z prvních moderních center v kraji pro pacienty se stařeckou demencí a ve sklepeních snad i regionální muzeum.

Pokud vzpomeneme na památky, nelze minout také skutečnou perlu regionu, kterou bezesporu je Ruční papírna Velké Losiny, unikátní technická památka, která dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější turistické cíle v Olomouckém kraji. Historie výroby ručního papíru zde sahá až do 16. století a jedná se o jedinou ruční papírnu ve střední Evropě, která po právu aspiruje na to, stát se památkou UNESCO. Na zdejší papír píší čeští prezidenti, využívají jej ke svým malbám i grafikám mnozí umělci a tisknou se na něm vysokoškolské diplomy prestižních (nejen)českých univerzit. V rámci prohlídky si Vy i Vaše děti můžete vyrobit papír vlastní a poté si na něj coby začínající umělci i něco hezkého namalovat.

Papírna Velké Losiny

Pokud ruční papírna je historickou technickou památkou, přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně patří mezi technické divy současnosti a rovněž nejoblíbenější destinace v regionu, svou návštěvností je dokonce na špici mezi návštěvnickými centry ČEZ v České republice. V blízkosti Šumperka lze také zavítat do Muzea silnic ve Vikýřovicích, které doplňuje mozaiku technických muzeí v regionu. Navštivme také jednu z méně turisticky známých, ale o to zajímavějších památek, kterou je dřevěný kostelík v Maršíkově. O tom se dočtete i v tradičních dřevěných kostelech „stavkirke“ až v dalekém Norsku coby o jednom z ojedinělých příkladů tradiční severské architektury ve zbytku Evropy.

Pokud jsme již tady, zavítejme také do nedalekého Maršíkovského mlýna, kde vyrostla nová pálenice a ovocnářské centrum, ochutnávka tradičních ovocných destilátů i netradičních likérů stojí vždy za to. Když jsme u ochutnávání, stojí za to navštívit i minipivovar Bravůr v Loučné nad Desnou, kde Vás majitel a vrchní sládek v jedné osobě pan Halaxa zasvětí do výroby oblíbeného zlatavého moku a dokonce si v budoucnu budete moci vlastní pivečko i uvařit. Oba producenti jsou mj. také hrdými držiteli regionální značky „Jeseníky – originální produkt“, kterou MAS Šumperský venkov spoluuděluje.

Kostel v Sobotíně

Obec Loučná nad Desnou se nachází již na samém prahu Jeseníků, druhých nejvyšších českých hor. Po prohlídce krásného zámeckého parku tak lze vyrazit do lesů a hor. Moderní středisko Kouty nad Desnou, stejně jako Červenohorské sedlo, Přemyslov, Klepáčov či Hraběšice Vám nabídnou výbornou lyžovačku, hřeben Jeseníků, ale i Skřítek, Vernířovice či okolí Šumperka pak vhodné podmínky pro běžecké lyžování.

V létě lyžaře vystřídají pěší turisté a cyklisté, celý region je protkán mj. množstvím nově vystavěných cyklostezek a cyklotras, je možné využít i služeb půjčovny elektrokol a projet po značených trasách nabitých zážitky napříč Jeseníky a Rychlebskými horami z Hradce nad Moravicí až do Králíků. Pro rodiče s dětmi se se nabízí naučná stezka Petrovské studánky, středisko ekologické výchovy Švagrov či pohádkový les v Koutech nad Desnou.

Po cestě křížem krážem Šumperským venkovem se neváhejte zastavit na některé z množství akcí, kterými víkend co víkend region žije. Ať je to projekt letního kina kočujícího z obce do obce, široké spektrum sportovních či kulturních událostí, poutě, hody, hasičské soutěže, pivní či myslivecké slavnosti. Nadregionální pozornosti se těší např. bluesový festival Blues Alive, Losinské kulturní léto, Svatojánské slavnosti, festival Hudba bez hranic či tradiční folklórní festival.

Rohelská bouda v sedle mezi Brníčkem a Rohlí

Většina výše uvedených atraktivit i aktivit je v rámci nejrůznějších projektů podporována místní akční skupinou Šumperský venkov a na základě spolupráce je možné v duchu motta „Když chceš jít rychle, jdi sám, chceš-li dojít daleko, pojďme spolu“ region rozvíjet. Děje se tak i díky iniciativám a aktivitě mladých lidí mj. ze Sněmu mládeže regionu MAS. Věřme, že i pro ně bude v budoucnu platit ono moudré japonské přísloví a budou v regionu lázní, lesů a hor rádi zůstávat.

Místní akční skupina Šumperský venkov

Dlouhé Stráně a Praděd
Spustit audio