Malebné Konicko láká nedotčenou krajinou

4. září 2015

Skalní útvary lemované malebnými údolími s potůčky a mokřadními loukami, průmyslem nedotčená krajina rozkvetlých luk a mnoha přírodních památek.

Mikroregion Konicko rozprostírající se na úbočích mírně zvlněné Drahanské vrchoviny přímo vybízí k pěší turistice i k výletům na kole.

Konicko se nachází v severozápadní části okresu Prostějov a sousedí s okresy Olomouc, Blansko a Svitavy. Jeho centrem je město Konice, které má jako jediné v mikroregionu statut města. Dále jej tvoří 20 obcí, dohromady má mikroregion 11 000 obyvatel.

Okolí města Konice se hemží přírodními památkami

Do ekologicky čistého prostředí Drahanské vrchoviny láká návštěvníky především Přírodní park Kladecko. Lokalitou krasového původu se skalními hřbety, hlubokými zalesněnými údolími a chráněnou květenou turisty provádí naučná stezka s informačními tabulemi. Nejvyšším místem je vrch Dzbel s nadmořskou výškou 604 metrů nad mořem.

Další přírodní rezervací jsou Průchodnice rozkládající se na Skalnatém vrchu nad potokem Špraňkem. Rezervace ukrývá i dvě průchozí jeskyně, které jsou archeologickým nalezištěm z doby kamenné a v zimě nabízejí úkryt vzácnému netopýru černému.

Jeskyně Průchodnice

Přírodní památka Na Kozénku nabízí výslunnou stráň u vápencového lomu s pestrou květenou (chráněná sasanka lesní) a vzácnými motýly (batolec červený, otakárek fenyklový). V Přírodní rezervaci Rudka narazíte na ápencové bradlo s cennou suchomilnou květenou a Přírodní památka Taramka zase na jaře rozkvétá záplavou jaterníku trojlaločného.

Výletníci mohou na Konicku zamířit i za chráněnými zrašeliněnými loukami a mělkými tůněmi, a to do Skřípovského mokřadu. Ten je útočištěm řady vzácných rostlin jako například zevar nejmenší, hořec hořepník či kosatec sibiřský.

Tajemná středověká zřícenina i barokní zámek


V konickém regionu je ještě mnoho jiných krásných možností, o kterých je dobře vědět:
Brodek u Konice - bylinná zahrada firmy Naděje zabývající se výrobou gemmoterapeutik
Jesenec - barokní komplex s budovou zámku a farním kostelem sv. Libora, pravděpodobně dílo architekta Jana Santiniho Aichla
Kladky - lyžařský areál Kladky se 710 m dlouhou sjezdovkou
Lipová - v okolí Malé Hradisko, nejstarší keltské oppidum v ČR
Ochoz - Ochozská kyselka v údolí potoka Pilavky
Suchdol- Jednov - poutní kostel Navštívení P. Marie s Mariánskou zahradou a studánkou,
v okolí obce starobylý větrný mlýn
Stražisko - koupaliště - 50 m dlouhý bazén se skluzavkou, dětské brouzdaliště, hřiště
s umělým povrchem a příjemné travnaté pláže
Konice - kostel Narození Panny Marie s barokní kazatelnou v Konici

Pokud vás lákají spíše kulturní památky, Konicko může nabídnout pozoruhodnou historii středověkých hradišť, církevních staveb i šlechtických sídel. Například na vrchu Durana u Horního Štěpánova si můžete prohlédnout zbytky středověkého hradiště ze 13. století.

Barokním zámkem z roku 1702, který sloužil jako letní rezidence řádu premonstrátů, se zase chlubí město Konice. Kromě prohlídkové trasy zámek nabízí expozici místních řemesel a sbírku seker. Funguje zde také Turistické informační centrum, které má působnost pro celý mikroregion. Konicko je ale i krajem řemeslných děl vodních a větrných mlýnů. Za jedním z nich se můžete do obce Hačky či Kladky.

Na své si zde přijdou i výletníci na kolech. Pelotony Závodu Míru už sice Konickem neprojíždějí, míří sem ale mnoho cykloturistů, kteří rádi vymění typicky rovinatou krajinu Hané za mírná stoupání a sjezdy.

Mikroregion má co nabídnout rodinám s dětmi i nadšeným výletníkům. Pokud jste ještě jeho krásy na vlastní kůži nezažili, stačí třeba nasednout na vlak, z Prostějova je v Konici zhruba za dvacet minut.

Jesenec - barokní komplex s budovou zámku a farním kostelem sv. Libora
autoři: Mikroregion Konicko , Jana Beránková
Spustit audio