Zažijte krásy Prostějovska ze sedla kola

16. srpen 2016

Prostějovsko má co nabídnout turistům i milovníkům cyklistiky. Při jeho objevování si užijete nejen krásné přírodní scenérie, ale také kulturní památky. Zříceniny, zámky nebo starobylé kostely – to vše stojí za vidění. Stačí se vydat na nenáročnou trasu vedoucí přes obce mikroregionu Prostějov venkov.

Zákoutí tohoto malebného kraje si nejlépe vychutnáte ze sedla kola. Většina území mikroregionu se totiž rozkládá na úrodných lánech rovinaté Hané a cyklovýlet je ideální volbou i pro ty, kteří se nechlubí fyzičkou závodníka.

Milovníky relaxační cyklistiky navíc potěší možnost dosáhnout nejvyššího bodu vyjížďky cyklobusem, který cyklisty vozí z Prostějova do Vícova.

Odvážného cyklistu neodradí ani strašidla

Po prvních pár kilometrech jízdy z Vícova na Soběsuky nemůžete minout zříceninu Ježova hradu, s nímž se pojí strašidelné pověsti. Ty místní vypráví nejen o černé paní, ale třeba také o zjevu černé kvočny s kuřátky.

Kostel Povýšení svatého Kříže ve Stínavě

Vaší pozornosti nesmí uniknout ani jedna z nejstarších staveb Prostějovska a dominanta vedlejší obce Stínavy. Tou je kostel Povýšení sv. Kříže, který byl vystavěný původně v románském slohu a jeho historie sahá až do 13. století.

Za osvěžením, sportem i na zámek či do muzea aut. Vybere si každý

V parném letním dni přijde každému vhod smočit se v příjemně osvěžující vodě. Po průjezdu Soběsuky jsou totiž na dohled Mostkovice, Plumlov a v neposlední řadě místní přehrada napájená říčkou Hloučelou.

Cestou na pláž nepřehlédnete ani plumlovský zámek, který stojí za návštěvu. V Mostkovicích se také můžete zastavit na minigolf. Minout nesmíte ani nedaleký Krumsín, kde je zase sportem číslo jedna pétanque. Místní v něm dokonce každoročně pořádají otevřený turnaj.

Po průjezdu Alojzovem a Určicemi si lze v sedle mírně odpočinout, následuje totiž dlouhá rovinka do Výšovic. Zde se ve stínu kostela sv. Vavřince již od 18. století skrývá stále stejně vypadající zámek. Kdo by ale čekal honosné expozice historického vybavení, ten je na omylu. Zámek se totiž přebudoval na bezbariérové bytové jednotky sloužící osobám s kombinovaným postižením.

Výšovický zámek

Patříte-li k vytrvalcům, nabízí se malá zajížďka přes Kelčice a Dobrochov. Ten je známý především díky z dálky neprohlédnutelnému vysílači.

V jeho blízkosti se lze po výstupu na dřevěnou rozhlednu pokochat pohledem na hanácká panoramata. Méně proslulou chloubou Dobrochova je soukromá sbírka historických vozidel značky Praga, kterou nesmí vynechat žádný fanoušek automobilů.

Čtěte také

Při cestě si dopřejte také trochu odpočinku

Po zdolání mírného kopce za Výšovicemi čeká odměna v podobě některé z lázeňských procedur ve Skalce. Místní lázně nabízejí několik druhů masáží, saunu nebo koupele v sirnato-alkalických vodách, které zde vyvěrají. Od pitné kůry leckoho odradí typický sirnatý zápach. Kdo se ale nenechá odpudit prvním dojmem, ten se pro skaleckou vodu často vrací.

Významným orientačním bodem míjeným cestou do Klenovic je nedávno zbudovaný rybník u obce Čelčice. Je lemovaný vyasfaltovanou cestou vedoucí téměř až na návrší zvané Větřák. Po sjezdu z klenovského kopce a průjezdu Čelčicemi nasměruje cyklostezka většinu cyklistů do Čehovic. Za nimi se rozléhá 22 hektarů biokoridoru včetně rybníku vytvářejícího příjemné prostředí k odpočinku. Pro ještě lepší odpočinkovou náladu zajděte na návštěvu do čelčické pražírny oříšků. Její podnikové prodejny jsou plné nejrůznějších sladkých i slaných produktů vhodných k „obalení si nervů.“

Čelčice - kaplička na návsi

Mikroregion nabízí nespočet možností

V sousedním Bedihošti zaujme mimořádně rozsáhlý model železničního kolejiště pana Vláčila, zatímco v Hrubčicích a Kralicích si přijdou na své obdivovatelé historických staveb. U místních zámečků se však musí spokojit s pohledem na jejich exteriér, prostory se totiž využívají k praktickým účelům podobně jako ve Výšovicích.

Výlet na prostějovský venkov lze završit návštěvou jednoho z posledních fungujících hanáckých cukrovarů, který se nachází ve Vrbátkách. Komu by to nestačilo, může si vyjížďku prodloužit o cestu do nejseverněji položené obce mikroregionu, tedy do Bystročic. Ty jsou známé díky místnímu regionálnímu produktu – bystročickému zelí.

Za poznání stojí i další obce mikroregionu. Zajeďte se pokochat například dětkovickými sady, dechberoucím výhledem z ohrozimského kopce nebo navštivte církevní památky v Biskupicích, Klopotovicích, Myslejovicích, Prostějovičkách či Seloutkách.

Na Prostějovsku je zkrátka co objevovat a kdo zdejšímu kraji přijde na chuť, rád se sem vrací.

autoři: Jana Beránková , Svazek obcí Prostějov - venkov
Spustit audio