Jste podnikavá žena a nevíte, jak začít? Poradí vám v Prostějově

30. září 2015

Čím dál více žen zvažuje, zda přijmout místo v zaměstnání, které jim neumožní realizovat jejich sny a většinou nevychází vstříc jejich potřebám pružné pracovní doby, kterou by chtěly přizpůsobit své mateřské roli, nebo se pustit do podnikání, které je tak lákavé, ale současně velmi náročné.

V Prostějově pomáhá ženám při startu a rozvoji podnikání Klub moudrého podnikání žen. Jeho zakladatelky Denisa Švecová a Petra Přidalová přijaly pozvání do Dobré rady Českého rozhlasu Olomouc.

Podle statistik osmdesát procent žen v naší republice, které žijí mimo velká města, mají partnerský vztah a většinou i děti. Rozjezd, a hlavně dlouhodobá udržitelnost podnikání, je pro ně často tvrdým oříškem.

Pro většinu těchto žen je i v dnešní době fungující partnerský vztah alfou i omegou, a jakmile začnou podnikat, ovlivňují chod a zajeté pořádky celé rodiny. Samotné podnikání pak přináší mnohé výzvy i krize.

„Do našeho klubu chodí většinou začínající podnikatelky nebo ženy, kterým se podnikání pomalu rozjíždí a potřebují podporu a pomoc v těch začátcích podnikání. Není to ale pravidlo, máme tam i několik žen, které jsou zaměstnané, a jsou podnikavé duchem. Snažíme se tyto ženy podpořit a dodat jim sebedůvěru, že to, do čeho se pustily, mohou úspěšně zvládnout,“ říká Denisa Švecová z prostějovského Klubu moudrého podnikání žen.

Ženy si často potřebují uvědomit, zda opravdu chtějí do svého záměru jít naplno, zda jsou ochotny pro něj něco obětovat, i třeba zajeté zvyky v partnerství a rodině a zda jsou připraveny přijmout všechny výzvy a rizika, která jsou s podnikáním spojená.

„Žena se nechá často odradit tím, když nemá podporu okolí. Taková situace podpoří její nedůvěru. Když k nám ženy přijdou, tu podporu u nás získají. Pomáháme jim rozebrat jejich podnikatelský nápad a dáme jim i nějaké tipy do začátku, aby podnikání úspěšně nastartovaly,“ dodává druhá zakladatelka prostějovského klubu Petra Přidalová.

autor: pis
Spustit audio