Pozor na to, jaké psí pochoutky dáváte svým mazlíčkům

15. duben 2016

Ve Zvěřinci, veterinární a chovatelské poradně Českého rozhlasu Olomouc, jsme s veterinářem Petrem Procházkou hned v úvodu nahlédli na jeden z varovných příběhů z veterinární praxe.

Do ordinace přivedl majitel svého yorkshirského teriéra, který už čtvrtý den nepřijímal potravu, co snědl, vyzvracel a jeho zdravotní stav začal být velmi vážný.

Důvod? Malý pejsek si hrál s oblíbeným hovězím uchem a spolkl tak velký kus, že se mu zapříčil v jícnu a vytvořil tam jakousi záklopku.

Pes sice mohl jakž takž dýchat, ale zapříčená pochoutka způsobila, že pokus přijmout jakoukoliv potravu byl pro pejska neúspěšný. Přes záklopku neprošla a vše zvrátil ven. Příčina problému byla odhalena rentgenem a následně endoskopicky odstraněna.

Pejsek byl zachráněn a poučení pro majitele velké! Příště dobře zváží, jakou pochoutku svému psovi dají.

Telefonický dotaz nám směřovala například paní Hana. Jak na blechy a klíšťata u kočky?

Čtěte také

Dle rady doktora Petra Procházky je možno použít stejné spoty do srsti jako u psů. A co víc, na obzoru už je i tableta proti těmto parazitům Ale pozor! Některé organofosfáty, které běžně dáváme ve spotech psům, se nesmí dávat kočkám. Způsobují těžkou otravu. Něž své kočce tedy aplikujete jakýkoliv přípravek, podívejte se na obal! Uvidíte-li na něm obrázek kočky přeškrtnutý, přípravek nesmíte kočce dát.

Pan Láďa se ptal, zda je možné, aby jeho pes měl dva měsíce po dobrání antibiotik stále průjem, může-li to souviset?

„Ano, může,“ odpovídal Petr Procházka. Obnovení střevní mikroflory po užití antibiotik u zvířat, stejně jako u člověka, může trvat velmi dlouho. Podávejte pejskovi dlouhodobě probiotika. Jinak totiž může jeho problém přetrvat i dlouhou řadu let.

I další zajímavé dotazy jsme řešili. Pan Bob se ptal, proč se jeho krysaříkovi dělají už léta na kůži pupínky, paní Šárka se ptala, zda může kočce, která má problémy s ledvinovými kameny, dávat syrové maso a v jakém množství.

Chcete znát odpovědi? Poslechněte si naši eterinární a chovatelskou poradnu.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.