Byliny do každé domácnosti

12. říjen 2016

Šalvěj, máta, meduňka, měsíček, to jsou bylinky, které najdeme pravděpodobně v každé domácnosti. Je dobré po nich jednou za čas sáhnout. Na podzim je dobré se pečlivě připravit. Nejen tím, že si natrháme a zpracujeme bylinky, ale že se budeme dobře a pravidelně stravovat a hlavně se hýbat, případně otužovat. Radí to i Jarmila Podhorná.

Lidé se k bylinkám vracejí, protože nemají vedlejší účinky. A navíc je můžeme užívat kdykoli, v podobě čaje nám do těla dodávají tekutiny a obsahují stopové prvky látky, kterou organizmus potřebuje a pak ještě navíc látky léčivé.

Co si pořídit na podzim?

Rozhodně lichořeřišnici, která pomáhá při likvidaci streptokoků, stafylokoků, používá se při dýchacích potížích a problémech s močovými cestami.

A pak je výborná tinktura ze semene grepu. „Ta účinkuje na viry i bakterie, pochytí plísňové projevy a poradí si i s drobnějšími parazity,“ dodává bylinkářka Podhorná. Grep dobře funguje i při potížích s dásněmi nebo při začínajících bolestech v krku.

Grapefruit (ilustr. obr.)

Překyselený žaludek

Velice dobré je využít rakytníkový olej, stačí dát si lžičku, sliznice se potáhne jemným filmem, který jednak léčí a zároveň ošetřuje. „Dále pak je vhodný prostředek z houby chagis befungin,“ radí Jarmila Pohorná.

Přetrvávající chrapot

První rada zněla posílit sliznice, což znamená použít třeba pýr, tinkturu lopuchu nebo černý rybíz. Výborný je rakytníkový olej. „Pomalu ho polykejte, spouštějte ho do žaludku.“ Přesné dávkování si najdete na příslušném výrobku nebo konzultujte přímo s Jarmilou Podhornou.

autor: voj
Spustit audio