Až do té Ameriky!

28. září 2015

Otevření hranic, pád železné opony, nezměrná chuť uskutečnit vysněné cesty. Nebo alespoň tu jednu!

Ti, kteří si dnes jako náš host Miloslav Gerža připisují osmý křížek, vědí o čem je řeč. Znají sílu vysněné touhy. Touhy dušené neviditelnými prsty ideologie. Touhy osvobozené, která se nezadržitelně řine přes překážky.

Nabídka pro první „odvážné“ podnítila k cestování také Miloslava Geržu. A že jazyková vybavenost nebyla jeho silnou stránkou? Nakonec, nebyl sám! Odvážlivců se sešlo přes desítku a tak vzhůru do Ameriky!

Psal se rok 1996. Je to už dávno? Jak pro koho!

Ve vzpomínkách voní i dnes každý úsek 25-ti tisícové cesty světem a svobodou. Pestrá společnost ve třech autech z půjčovny projela během dvou měsíců národními parky USA. Turistický „konvoj“ potom pokračoval do Kanady.

Dlouhá cesta se odehrála bez nehody. Bez autonehody! Těch společensko-kulturních kolizí bylo víc než dost. Partu prvních nadšenců však brali Američané v té době s humorem a odpustili jim ledacos.

Pokud je signál a máme-li nabito ( v mobilu, peněžence či na účtu), cestuje se jinak. I bez této technické peřinky se však cestovalo. Dříve to byli převážně už zralí lidé, kteří si mohli dovolit tu svou první velkou a klukovsky vysněnou cestu podniknout.

„Vzpomínky? Chutnají. A nikdo je neukradne,“ říká Miloslav Gerža v Hostu na cestách Českého rozhlasu Olomouc.

autor: Eva Stryková
Spustit audio