Baňkování přináší úlevu

29. červenec 2014

Je to metoda známá už ze středověku, zmínky o ní najdeme v Mezopotámii a Číně. Možná jste viděli někoho, kdo měl na zádech podlitiny ve tvaru kroužků, a na nechápavý pohled odpověděl s úsměvem: "To je po baňkování".

Při baňkování se na část těla přikládají skleněné baňky naplněné horkým vzduchem. V baňce se ochlazováním vytvoří podtlak, který způsobí její přisátí. Baňka silným podtlakem v místě působení přivodí silné prokrvení, prohřátí a okysličení dané oblasti.

Baňkování přináší úlevu od bolavých zad, pomáhá čistit lymfatický systém, ulevuje od otoků nohou, díky prokrvení tkáně se pročistí krev, urychlí se látková výměna ve svalech.

Aplikace baněk nebolí. Nebaňkují se jen záda (ta ale nejčastěji), ale třeba také podbřišek, kolena, lokty nebo chodidla. Baňky se na těle nechávají zhruba 15 - 20 minut. Po terapii se musí více pít, masáží se totiž odplavují toxiny a ty se dostanou z těla právě zvýšeným příjmem tekutin.

Prázdninovou reprízu jste mohli slyšet ve čtvrtek 31. července.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.