Bezpečí na internetu

17. říjen 2014

„Sedm dětí z deseti ví, jak nebezpečné je zveřejňovat intimní fotky. Přesto je na facebook zavěsí,“ říká Kamil Kopecký z projektu e-bezpečí, který spolu s kriminalistou Vlastimilem Hruškou a expertem na podvodné nákupy a podvodné transakce Dominikem Jamborem odpovídá na vaše dotazy.

Milióny dětí i dospělých na celém světě využívají internet a mobilní telefony, vyhledávají data, vytvářejí online komunity, obchodují, baví se, hrají hry, stahují filmy a hudbu. Jednoduše každodenně vstupují do světa neomezených možností a způsobů seberealizace. Díky ohromnému množství uživatelů se také stále více dostávají do kontaktu s různými osobnostmi, lidmi s různými názory, různými problémy, různými emocemi.

Díky vysoké anonymitě uživatelů internetu neprobíhá komunikace stejně jako v reálném světě - uživatelé virtuální komunikace si mohou svou komunikaci promyslet, mohou v komunikaci urážet, napadat, vydírat, vyhrožovat, manipulovat, nutit uživatele různými způsoby k osobnímu kontaktu a to vše bez toho, aby byla odhalena jejich identita.

Tyto způsoby komunikace s sebou nesou řadu problémů, které hraničí s nezákonným chováním, v ojedinělých případech mohou končit i těžkým psychickým i fyzickým poškozením, či přímo smrtí. O tom, jak těmto negativním zkušenostem předejít, se dozvíte v pořadu Dobrá rada.

autor: pis
Spustit audio