Buďme vděční, že máme spojence, který by byl ochoten se za nás postavit

19. březen 2015

Profesor Josef Jařab byl hostem speciální Dobré rady, kterou pro vás Český rozhlas Olomouc odvysílal v rámci Amerického dne.

Emeritní rektor Univerzity Palackého, amerikanista, spisovatel, překladatel, a především člověk, který se od roku 1968 do Ameriky několikrát vracel, vzpomínal na léta strávená na amerických univerzitách, a nevyhýbal se ani současným palčivým tématům, jako je přistěhovalectví nebo přítomnost amerických vojáků v Evropě.

„Když se řekne Amerika, logicky si představím tu pluralitu všeho a sílu, energii, která z toho vyplývá. Jen skutečnost, že tato země přijímá miliony a miliony nových emigrantů a že to zvládá na rozdíl od Evropské unie nebo Česka, to je fascinující. A myslím si, že právě v této oblasti bychom měli studovat tu americkou zkušenost,“ říká Josef Jařab.

Do Ameriky se zamiloval nejdříve jako velký příznivec jazzu a poté jako vášnivý čtenář a student americké literatury. Absolvoval několik studijních a vědeckých pobytů ve Spojených státech, roku 1989 byl hostujícím profesorem na Harvardské univerzitě.

Zabývá se dějinami americké literatury, zvláštní pozornost věnuje černošskému písemnictví a jeho místu v severoamerickém kulturním kontextu.

Právě v den, kdy byl Josef Jařab hostem Dobré rady, řešila média zprávu o tom, že přes Českou republiku projede obrněný konvoj americké armády.

„Myslím, že musíme mít pocit, že máme spojence, který chce být naším spojencem, a my nevíme, jestli ho opravdu nebudeme potřebovat. Potřebovali jsme ho v minulosti a já myslím, že nám to musí dodávat pocit jistoty, že jsme součástí něčeho, co by se bylo schopno ubránit nějaké agresi. Odložme už konečně takové to české „ jestli nás to něco nestojí“. Bezpečnost vždycky něco stojí a já si myslím, že je dobře, že EU zatím udržela mír na tomto kontinentě, ale bez existence Aliance a Ameriky by to bylo horší. Buďme vděční, že máme spojence, který by byl ochoten se za nás postavit,“ odpovídal Josef Jařab na dotazy posluchačů.

autor: pis
Spustit audio