Cestovatelé Stingl a Kolbaba jsou jedna krevní skupina

6. leden 2015

Cesty, cestování. Pro některé spojení chlapeckých snů s celoživotním zaujetím, pro jiné pouhý přesun. Miloslav Stingl a Jiří Kolbaba patří zcela určitě mezi ty první.

Současná generace je cestovatelsky velmi aktivní. Přesto i v této době nesčetných cestovatelských možností si chodí lidé pro cestovatelské inspirace. Tak jako se za Vojtěcha Náprstka, Emila Holuba, Alberta Vojtěcha Friče, Enriqo Stanko Vráze, Aleše Hrdličky, Hanzelky a Zikmunda v minulém i předminulém století scházeli lidé k besedám o cestách a vzdálených místech, tak je tomu i dosud.

Legendární cestovatel, dvojnásobný doktor a čestný náčelník indiánského kmene Kikapú dr. Miloslav Stingl a známý cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba vyprodali před měsícem prostory jednoho z olomouckých kinosálů. Není divu. Lidé tyto cestovatelské osobnosti rádi vyhledávají pro jejich pozitivní smýšlení. I když mezi daty narození mají pár desítek let, o jejich souznění není pochyb. Spojují je znalosti i vypravěčské schopnosti.

Dr. Stingl s Jirkou Kolbabou jsou „ jedna krevní skupina“ . Mají si co říci o zemích a místech, která navštívili, i když každý v jiném čase.

Miloslav Stingl

Dr. Stingl píše nejen odbornou a popularizující literaturu, ale píše také pohádky. V nich nenápadně předává zeměpisné a cestopisné informace. Jirka Kolbaba přináší aktuální informace téměř z celého světa.

Jaké je myšlení přírodních národů, jaké otázky přináší mayská civilizace a jaká jsou podle našich hostů poslední „bílá místa“ na mapě světa?

autor: Eva Stryková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.