Co podle českého trestního řádu znamená „množství větší než malé“?

19. říjen 2017
Právní poradna

Řeč je o držení různých omamných látek. A jde o takové množství, které vícenásobně převyšuje běžnou dávku obvyklého konzumenta. Úprava drogové problematiky se nachází ve více zákonech. „Jde samozřejmě o trestní zákoník, který řeší trestně právní úpravu. A pak o zákon o návykových látkách,“ říká JUDr. Zdeněk Kopečný.

Ke každé droze zákon přistupuje jinak. „Je rozdíl mezi tím, jestli máme doma marihuanu nebo pervitin a kokain. Zákon nezná označení měkká a tvrdá droga, nicméně trestní sazby a postihy se v tomhle ohledu objevují v trestním zákoníku,“ dodává.

Léčba konopím je už čtyři roky v České republice legální. Problém je v tom, že chybí dodavatelé, kteří by měli zákonem danou licenci na výrobu zdravotního konopí, na které jsou kladeny přísnější požadavky.

Zasadit si rostliny na vlastní zahradě nesmíme. Jinak se dopustíme buď přestupku, nebo trestného činu, záleží na množství. „Zákon mluví o tom, že trestným činem je to v momentě, kdy jde o množství větší než malé. Nejvyšší soud stanovil, že 10 gramů marihuany už je množství větší než malé,“ vysvětluje olomoucký právník.

Víte o tom, že policie má oprávnění vyzývat k podrobení se testu na alkohol a drogy kdykoliv vás zastaví? Každý řidič je povinen se podrobit. Pokud odmítne, dopustí se přestupku, za který jde uložit sankci i v podobě zákazu řízení.

autor: voj
Spustit audio