Cukrovka nebolí. A to je asi to nejhorší

18. listopad 2016

Diabetes neboli cukrovka se víc a víc dostává do běžného hovoru na ulici, čím dál více i do médií, a dokonce už i do lidového humoru. O diabetu ovšem ještě ale hodně uslyšíme.

Nelze jednoduše říct, že diabetik si svoje potíže anebo vážné akutní či chronické komplikace působí sám. Když ale chybí účinná moderní léčba, spolupráce pacienta s lékařem, adekvátní životospráva a úprava jídelníčku často spojená s redukční dietou, pak mohou nastat potíže opravdu velmi vážné.

Dieta vhodná nejen pro cukrovkáře

Diabetolog David Karásek a jeho kolegyně obezitoložka Ľubica Cibičková se shodují na tom, že pokud si nedáme říct a nenaordinujeme si pokud možno racionální životosprávu včetně pohybové aktivity a jídelníčku, musíme bohužel počítat jak s dalším rozšířením epidemie diabetu, tak potom s rizikem komplikací u těch, kdo už cukrovkou trpí.

„Celozrnné pečivo namísto pečiva bílého, obecně potraviny s nízkým glykemickým indexem, hodně vlákniny – to jsou žádoucí a pro diabetika nezbytné zásady výživy,“ připomíná doktorka Cibičková v Apatyce.

Škrtnout lepek „jen tak“? Špatný nápad

Záhadným, ale poměrně módním přístupem dnes bývá doporučování bezlepkové diety – vypuštění glutenu neboli lepku ze stravy.

„Pro ty z nás, kdo netrpíme potvrzenou celiakií, tedy alergií na lepek, to nemá význam. Naopak se můžeme připravit o část živin pro tělo potřebných. A nadto ještě i o značnou část rozpočtu. Jak známo, bezlepkové potraviny jsou o poznání dražší,“ připomíná Cibičková v návaznosti na jeden z posluchačských dotazů v pořadu.

Oko, noha, ledviny, cévy...

„Nedobrá léčba, kompenzace diabetu, znamená značná rizika komplikací,“ zdůrazňuje zase docent Karásek. „Jde hlavně o vážné postižení cév s různými dopady. Asi jste slyšeli o diabetické retinopatii, tedy postižení sítnice v oku. Dále se může objevit takzvaná diabetická noha, tedy různé nepříjemné formy postižení dolních končetin. Špatně léčený diabetes, tedy špatně kompenzovaná glykemie, ona klíčová hladina cukru v krvi, pak může znamenat i diabetickou nefropatii, tedy potíže s ledvinami. Samostatnou kapitolou je pak vážné riziko cévních komplikací typu mozková příhoda nebo infarkt myokardu,“ doplňuje David Karásek to hlavní, proč je o cukrovce nutno znovu a zas informovat.

Nový typ inzulínové pumpy

Počáteční stádia diabetu totiž nemusejí být znatelná, viditelná ani nijak bolestivá. „Znát ale svoje aktuální hodnoty cukrů a tuků v krvi, je zcela klíčové a nabízí to vlastně možnost zaléčit diabetes už v jeho prvotních stádiích,“ shodují se oba lékaři ze III. interní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Inspirují tak třeba i jen k „obyčejné“ pravidelné preventivní prohlídce u rodinného, praktického lékaře, který o současném nebezpečném rozšíření diabetu ví a dobře by mě taky vědět, co u každého člověka sledovat.

autor: Bořek Volný
Spustit audio