Daruj chvilku s Českým rozhlasem Olomouc - Večer s literaturou

21. květen 2015

V úterý 19. května se uskutečnil další Večer s literaturou v rámci projektu Daruj chvilku s Českým rozhlasem Olomouc.

Herec Jiří Nebenführ četl několik ukázek z knihy Martina Reinera Básník / román o Ivanu Blatném. Návštěvníci si poslechli krátký životopis Ivana Blatného a úryvky z období jeho dospívání a také o přátelství s Jiřím Ortenem.

Ivan Blatný, český básník, se narodil v 1919 v Brno a zemřel roku 1990 v Anglii. Jeho otcem byl český literát Lev Blatný, který však roku 1930 zemřel. Básníkovi bylo tehdy teprve 11 let. A po necelých třech letech mu zemřela i matka. Poté se o něj starala jeho babička a strýc Arnold Klíčník. Literárním patronem mu byl Vítězslav Nezval.

Po osvobození vstoupil do KSČ. Roku 1948 byl vyslán jako člen tříčlenné oficiální delegace Syndikátu československých spisovatelů do Londýna, odkud se již nevrátil. Ještě téhož večera v BBC oznámil, že se domů do Československa nevrátí. V českém vysílání londýnského rozhlasu promluvil o potlačování kultury a svobody tvorby v Československu. V Anglii požádal o politický azyl. V Československu byl označen za zrádce, zbaven majetku a občanských práv a stal se zakázaným básníkem.

Život v exilu nesl velmi těžce. V roce 1954 byl trvale umístěn v psychiatrické léčebně. Zemřel na rozedmu plic, jeho popel byl v roce 1991 převezen do Brna, kde je pohřben na Ústředním hřbitově.

Martin Reiner se poezií a osudem básníka Ivana Blatného zabývá již třicet let. Je autorem mimo jiné desítek novinových článků a rozhlasových pořadů o Ivanu Blatném. V roce 2000 začal pracovat na románu o básníkově nevšedním životním příběhu. Reinerův román je strhující text, který se zabývá nejen básníkovým životem, ale též literárním kontextem, dobou a místy, na nichž Ivan Blatný žil. Kniha je nabitá dosud neznámými informacemi, zároveň je však silně emotivní.

Autor se stal laureátem knižní Ceny Josefa Škvoreckého. Kniha získala cenu Magnesia Litera Kniha roku 2014.

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.