Děti se po narození dívají každým okem zvlášť. Kdy odhalíme oční vadu?

5. červen 2017

Vidí světlo, tmu a pohyb kolem sebe, což trvá asi měsíc. Pomalu, postupně se jejich svět začíná projasňovat a zaostřovat. V půl roce se upevňují takzvané binokulární funkce, kdy se učí dívat oběma očima současně. Zrak se zdokonaluje, což trvá do čtyř, pěti let věku.

„To teprve může dítě vidět stoprocentně, pokud nemá žádnou oční vadu,“ říká MUDr. Kateřina Špačková.

Oční vady u dětí, to je široký pojem. Jedná se nejčastěji o refrakční vady, tedy o krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus. „Očních vad je ale obrovské množství. Musíme k nim přidat ještě ty, které navazují – šilhání, tupozrakost nebo vrozený šedý zákal. U malých dětí řešíme hodně kanálky a slzné cesty,“ dodává oční lékařka.

Léčebné postupy jsou u dětí stejné jako u dospělých. Vymyká se jen skupina těch, které šilhají a mají tupozrakost. Důležité je, kdy se na ni přijde. „Jde o vadu, kdy je oko anatomicky v pořádku, ale nevidí dobře. Většinou má nějakou dioptrickou vadu. Je dobré přijít s tímto problémem brzy. Nejlépe do jednoho roku,“ zdůrazňuje MUDr. Špačková. Jsou to vady, které se v rodinách často dědí.

Některé dioptrické vady máme celý život, dokonce se s věkem můžou zvyšovat, například krátkozrakost. Astigmatismus je většinou vrozený a zůstává celý život stejný. U dalekozrakosti je to opačně, oko je při narození menší, vada větší. A jak dítě roste, tak se může snižovat a dokonce vymizet.

autor: voj
Spustit audio