Divoká prasata mohou myslivci nově lovit po celý rok

9. leden 2016
Právní poradna

Novela vyhlášky o době lovu, kterou vypracovalo Ministerstvo zemědělství v reakci na rostoucí škody způsobené spárkatou zvěří na lesních porostech, zemědělských plodinách a pozemcích, přináší od 1. ledna změnu.

Všechna divoká prasata mohou být podle ní lovena od ledna až do prosince. O novinkách v právech myslivců informoval právník František Chromec v letošní první Právní poradně Českého rozhlasu Olomouc.

„Jsem si vědom, že změna týkající se odlovu divokých prasat vyvolává určité rozpaky, zda je takto nastavená doba lovu etická a myslivecká. Proto považuji za nezbytné jasně říci, že tato změna neznamená pro uživatele honiteb povinnost, ale dává jim nástroj k okamžitému řešení lokálních problémů v případě, že není jiný způsob,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zásadní změnou je úprava v době lovu prasete divokého. Od 1. ledna 2016 lze lovit všechny věkové kategorie prasat bez rozdílu pohlaví.

„Myslím, že to plošné řešení není úplně šťastné. Bude vždycky záležet na tom, jestli budou lidé dodržovat mysliveckou etiku. Já osobně si nedokážu představit, že bych střelil bachyni, která má v sobě třeba osm mláďat. Navíc v horských oblastech nepůsobí divoká prasata tak velké škody jako na polnostech. Myslím, že se tato problematika nemusela hned řešit novým zákonem, ale oblastně nebo stanovením výjimek,“ říká myslivec z honitby Branná Karel Kašpar.

Vyhláška ale mění i dobu lovu u další zvěře, která způsobuje škody na lesních kulturách a zemědělských plodinách. U jelena evropského, daňka skvrnitého, muflona a siky japonského lze mláďata, tedy koloucha, daňče a muflonče, nově lovit do 31. března.

Další změna umožní lov jezevce lesního už od začátku září, což je o měsíc dříve než doposud.

Novela vyhlášky sjednocuje také konec doby lovu bažanta obecného v bažantnicích loveckou zbraní a lovecký dravcem. Možnost lovu s pomocí dravce bude nově prodloužena do konce ledna. Jde o formu podpory výcviku loveckých dravců a rozvoj jejich přirozených instinktů jako součásti nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

autor: pis
Spustit audio