Dřív pacienti po infarktu leželi několik týdnů v nemocnici, dnes je lékaři třetí den postaví na nohy

6. říjen 2017

Kardiorehabilitace zlepšuje kvalitu života. Velké zkušenosti s ní mají v lázních v Teplicích nad Bečvou. „Je to rehabilitace pacientů s onemocněním srdce a po srdečních operacích,“ upřesňuje MUDr. Gabriela Hanslianová. Lékaři se snaží co nejdříve vrátit člověka se srdečními obtížemi do života nejen po stránce fyzické, ale i psychické a sociální.

Jde o pacienty po infarktu myokardu, angioplastice, případně po by-passe. „Jejich průměrný věk je okolo šedesáti let. Převládají muži,“ dodává lékařka. V České republice umírá okolo padesáti procent lidí na kardiovaskulární onemocnění, velkou roli hraje genetika. Člověk by měl optimálně sportovat a samozřejmě dodržovat správnou životosprávu, aby se mu problémy vyhnuly, případně aby je co nejvíce oddálil.

Dříve pacienti po infarktu leželi několik týdnů v nemocnici, nehýbali se, odpočívali. V dnešní době vás třetí den postaví na nohy a pošlou vás na procházku. Dávky pohybu se postupně zvyšují. „Rozhodně to prospívá,“ říká MUDr. Hanslianová. „Jsou lidé, které do pohybu musíme nutit, ale jsou i pacienti, které musíme brzdit, kteří si nakládají dvojnásobné dávky. Nic se nemá uspěchat.“

Každému pacientovi se podle lékařky „šije“ léčba na míru: „Individuálně pracujeme s každým klientem. Léčba v našich lázních trvá čtyři týdny.“ Už během tak krátké doby se dá poznat, jestli pacient spolupracuje. Pokud si zvykne na zátěž, sníží se mu tlak i tepová frekvence. A cítí se lépe.

autor: voj
Spustit audio