Dušan Antalík - 34 let s kapelou Team

Ve čtvrté třídě uviděl hrát Beatles a řekl si "To by som chcel tiež." Pár měsíců nato se u Antalíků ve skříni objevila kytara, kterou rodiče koupili Dušanovi pod stromeček. Před tím, než ji konečně dostal, už na ni ale dávno tajně cvičil. Zároveň se možná právě tehdy zadělalo na dlouholetou existenci jedné z nejznámějších kapel u nás - kapely TEAM.

Vznikla ve slovenském Martine už roku 1980 a zakládali ji právě kytarista Dušan Antalík s basákem Ivanem Válkem. Ti v TEAMu hrají dodnes, i na podzimně - jarním unplugged akustickém turné v českých a moravských divadlech či kinosálech. Pochopitelně za spolupráce dalších členů, bubeníka Ivana Marčeka, klávesisty Juraja Tatára a dnes hlavně frontmana se vším, co k tomu patří, zpěváka Paľa Habery. Ten do TEAMu přišel v roce 1988.

Kapela už za dobu svého působení zažila vše od beatlesovsky hysterických fanynek přes koncertování na Západě (v angličtině a také v esperantu) až po únavu po dlouhých turné nebo epizodu výměny zpěváka (album z roku 1997 s Romanem Révaiem místo Paľa Habery).

Dnes jsou z pánů muzikantů klasikové československé rock a pop music v nejlepších letech, stále vyprodávají sportovní haly s velkými show, ale i kluby a divadla, sály, kde v současnosti hrají akustické verze svých hitů a konečně mají šanci si s publikem i téměř bezprostředně povídat.

Většina z členů TEAMu se ovšem krom nejznámější platformy věnuje i hraní "jinde". Skvělé jsou například jazzové projekty Juraja Tatára a Dušana Antalíka; zpěváka Paľo Haberu pak především mladší ročníky vnímají hlavně jako porotce v talentových soutěžích.

Kytarista - Otec zakladatel TEAMu Dušan Antalík slíbil přijít popovídat o životě, o kapele, o muzice za Bořkem Volným. A vyloučeno není, že po odehraném koncertu přece jen přibere i své parťáky ze skupiny.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.