Důstojné umírání

29. leden 2015

Hospice jsou místem laskavé péče o umírající. Dokáží vytvořit bezpečné a důstojné místo pro nemocného i jeho blízké.

„Přijeďte se k nám do Hospice na Svatý Kopeček podívat. Ukážeme vám celé zázemí, prohlédnete si pokoje, můžete se na cokoli zeptat," říká doc. MUDr. Miroslav Kala. Pokud si to lidé vysloveně nepřejí, nejsou tady nikdy sami. Stará se o ně početný personál – nejen lékaři a sestry, ale také sociální pracovnice, pastorační pracovnice, duchovní a dobrovolníci.

„Chtěla bych moc poděkovat za péči o mého manžela, který byl těžce nemocný a poslední týden svého života strávil právě v Hospici na Svatém Kopečku. Vstřícný personál, ochotní lidé, manžel odcházel v klidu. A klidní jsme mohli být i my,“ svěřila se nám posluchačka z Velké Bystřice.

Další posluchačka ze Šumperska ve svém emotivním telefonátu zdůraznila, že si vždycky musíme uvědomit, že na nemocničním lůžku neleží anonymní tvor, ale člověk, který má za sebou mnohdy těžký život a který chce jen v poklidu dožít.

„Naslouchejme seniorům, kteří nám díky svým životním zkušenostem můžou mnohé předat. To jsou studnice moudrosti,“ zdůrazňuje doc. Kala. Jeho práce není rozhodně jen o smutku. I v hospicích je totiž slyšet smích a jsou vidět spokojené, šťastné a vyrovnané obličeje.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.