Elijah Ford poprvé v Česku: Jsme rocková kapela, která hraje popové písničky

25. leden 2017

První zahraniční akvizicí Koncertních střed Českého rozhlasu Olomouc v roce 2017 byli Elijah Ford & The Bloom. Skupina syna kytaristy v 90. letech veleúspěšných Black Crowes vydala v závěru minulého roku album As You Were a teď ho přijel představit do Evropy. Na koncert se můžete podívat na YouTube.

Elijah říká, že jako dítě vyrůstal mezi muzikanty, čímž byl jeho další osud předurčen. Jako teenager doprovázel otce Marca Forda na turné k jeho sólové desce. Právě jeho otec mladého muzikanta nasměroval na písničkáře Ryana Binghama, kterému produkoval desku Mescalito z roku 2007.

Bingham se stal v zámoří miláčkem kritiky a získal i několik významných ocenění. Pro Elijaha Forda velká nejen koncertní zkušenost, nicméně post basáka v doprovodné kapele mu byl málo. Se vstupem do druhé dekády nového milénia točí svou prvotinu.

Novinka As You Were spatřila světlo světa 16. září 2016. Pilotním singlem, na který bylo natočeno lehce kontroverzní video, je otvírák celého alba Try As You Might. Ostré kytary na melodickém základě okamžitě nasměrují posluchače správným směrem.

Jasná americká kytarovka se spoustou energie a dojmem, že všechno bylo nahráno na jeden zátah a naživo. Písničky se vám se vám snadno dostanou pod kůži, osobně bych do hitparád poslal Hollow Years a doslova zbožňuji hustý zvuk valivé Relief. Tečku na autorském albu obstarává s mamkou Kirsten napsaná a nazpívaná hitovka Faltering.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.