Erekce, zakřivení, prostata, ale i účinná antikoncepce aneb novinky z oblasti léčby pro muže

15. květen 2017

Leckdy je to téma tabuizované, leckdy prostě jen stydlivé. Když ale nestojí něco, co by stát mělo, muže to určitě hodně trápí, frustruje a někdy i bolí.

I proto je dobré vědět, že v ambulancích odborníků – sexuologů, andrologů či urologů se pomalu, ale jistě může pacient – muž setkat s poměrně účinnou pomocí. A jak málo se o ní přitom ví (a mluví)!

Překvapivé je, že třeba u erektilních dysfunkcí, prostatických obtíží nebo chorobného zakřivení penisu zvaného Peyronieho nemoc může pomoci metoda zvaná rázová vlna.

V jiném provedení a na jiném principu ji už používali třeba ortopedi; nějakou dobu o ní pěkně hovoří i urologové. „I proto je ale s podivem, jak málo je přímo ono šikovné zařízení – samotný přístroj vyvíjející rázovou vlnu – rozšířeno v ordinacích,“ uvažuje olomoucký sexuolog, androlog a gynekolog Pavel Turčan.

Představit si můžeme aplikátor – tyčinku, krabičku anebo „klobouček“, který po nanesení gelu na danou tkáň vyvine určitou energii, nikoliv však fyzicky citelnou ránu či ráz. Tato energie většinou působí na principu rozproudění, prokrvení, ale hlavně stimuluje tvorbu cév nových, „čerstvých“.

(Ne)zapomeňte na antikoncepci!

Takzvaný Pearlův index srovnávající účinnost a spolehlivost různých forem antikoncepce staví metodu zvanou vasektomie velmi vysoko. Samotná metoda spočívá v přerušení chámovodů (vedoucích sperma) v oblasti šourku. Metoda muži zajistí neplodnost, ale nemá přitom vliv na kvalitu erekce ani orgasmu.

Zásadní novinkou je ovšem především moderní bezskalpelová vasektomie. Menší ranka vpichu, menší případná bolestivost, výrazně kratší doba výkonu i rekonvalescence a minimálně stejná efektivita jako při vasektomii dříve prováděné chirurgickým řezem – i to jsou její výhody.

autor: Bořek Volný
Spustit audio