Fyzioterapeut všechno nezachrání, musíme zabrat i my sami

10. září 2015

Fyzioterapeuti pečují o pohybový aparát člověka. Umí ulevit od bolavých zad, strnulé šíje, bolestí hlavy. Pomůžou lidem po úrazech, při neurologických problémech. Rádi se jim odevzdáme, neradi ale slyšíme, že k vyléčení musíme přispět sami.

Tím, že budeme poslouchat a cvičit. „Bez přispění klienta to nejde,“ s úsměvem říká Zdeněk Bartl.

Hodně sedíme, jezdíme autem, stresujeme se, nemáme čas se proběhnout, odreagovat. A pak se tělo hlásí. Třicetiletí muži si dnes stěžují na bolavá záda, pokud chcete třeba stěhovat byt nebo něco vynést do pátého patra, pomocníky abyste pohledali.

Ženy zase trápí bolesti nohou (že by vysoké podpatky?) , mnoho z nich tráví večery s nohama opřenýma o zeď. Určitě už slyšíte dobré rady fyzioterapeutů.

Hýbejte se, dodržujte životosprávu, nepřetěžujte se, vyhněte se stresu, seďte správně (nedávejte si nohu přes nohu), neprochladněte, starejte se dobře o svá chodidla, dopřejte si čas od času masáž. Něco na tom asi bude…

„Jestliže si třikrát zajdete na rehabilitaci, nemůžete čekat zázraky,“ komentoval příspěvek posluchačky Zdeněk Bartl. Ta si stěžovala na bolest krční páteře a napadání na jednu stranu. Je po vyšetření a jen třech rehabilitacích.

„Nemusíte čekat, co vám lékař napíše nebo nenapíše, svého fyzioterapeuta si můžete najít sami. Ano, zaplatíte si ho, ale pravidelné návštěvy udělají své. Rozhodně nestačí najít si na internetu nějaké cvičení a držet se ho.“

autor: voj
Spustit audio